1 august, Ziua Armei Tancuri

0
442

Astăzi, marcăm Ziua Tanchiştilor. La 1 august 1919, a fost înfiinţată prima structură de tancuri în Armata Română, prin ordin al Regelui Ferdinand I. Acum, la 99 de ani, vă prezentăm succint cum această maşină de luptă a schimbat istoria.

Secolul XX a adus pe câmpul de luptă o armă cum nu se mai văzuse, impenetrabilă, uriaşă şi de neoprit când trebuia să îna­inteze spre liniile inamice. Tancul era un coşmar pentru orice soldat şi a avut parte de cea mai rapidă evoluţie din istoria militară a lumii.
Tancurile au modificat concepţia despre război şi datorită acestor arme comandanţii au putut schimba cursul istoriei. Tancul este un vehicul blindat de atac cu tracţiune pe şenile, conceput pentru a înfrunta forţele inamice folosind focul direct. Sunt teribile şi agile pe câmpul de luptă, atât prin capacitatea de a ataca obiective terestre, cât şi prin prezenţa lor ce poate crea panică în rândul infanteriei inamice.
Tancurile au fost folosite pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, pentru a întrerupe războiul de tranşee şi a înlocui cavaleria pe câmpul de luptă. Deşi se continuă dezvoltarea de sisteme de armament şi blindaj, multe naţiuni au pus în discuţie necesitatea unei astfel de arme grele, într-o perioadă în care războaiele tind să devină tot mai neconvenţionale.
Prima participare în luptă a unui tanc, care să poată traversa tranşeele şi barajele de sârmă ghimpată şi să nu fie afectat de focul de mitralieră, a fost în timpul Bătăliei de pe Somme, pe 15 septembrie 1916, acel tanc numindu-se Mark I şi fiind în înzestrarea armatei engleze. Ulterior, francezii au dezvoltat un tanc numit Schneider CA1 şi l-au folosit pentru prima dată pe 16 aprilie 1917. Prima bătălie în care s-au folosit mai multe tancuri a fost cea de la Cambrai, din 20 noiembrie 1917. Condiţiile de pe câmpul de luptă au evoluat, fapt ce a dus la forţarea dezvoltării tancurilor pe tot parcursul războiului, producându-se noi modele precum tancul Mark V, care putea să treacă peste obstacole mari, în special tranşee late.
Între cele două războaie mondiale, multe naţiuni au proiectat şi fabricat tancuri, deoarece conceptul de tanc ca armă era deja împământenit. Tancurile din cel de-al Doilea Război Mondial erau bazate pe multe observaţii din luptele anterioare, proiectanţii înţelegând că un tanc mare nu este nea­părat un tanc mai bun. Obiectivul era să realizeze tancuri care să combine toate caracteristicile dovedite ca eficiente. Printre cele mai importante priorităţi erau manevrabilitatea, viteza, dar şi armura. Au apărut o serie de îmbunătăţiri tehnice, s-a mărit puterea de foc şi blindajul tancurilor, s-au perfecţionat suspensiile, îmbunătăţind viteza şi făcând tragerea din mers mai uşoară. Tancurile au fost echipate cu staţii radio, uşurând coordonarea unităţilor.
După al Doilea Război Mondial, dezvoltarea tancului a continuat. Tancurile uşoare s-au limitat la misiuni de recunoaştere, iar cele mijlocii şi grele au fost îmbunătăţite. Cu timpul, clasa de tancuri uşoare a dispărut. Printre ţările cu tradiţie în fabricarea tancurilor se află Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Germania, Uniunea Sovietică (Rusia), Israel şi România.
România a produs tancul TR-85 M1 (Bizonul), mo­del dezvoltat pe baza tancurilor sovietice T-55 şi T-72. Este dotat cu un motor Diesel de 860 cai putere, senzori de alarmă – iluminare laser, tun de calibrul 100 mm ca armă principală, mitralieră coaxială de 7,62 mm, mitralieră antiaeriană de 12,7 mm, 12 grenade de fum şi una de camuflaj termic. Tancul are o autonomie de 400 km, iar tunul poate penetra un blindaj omogen laminat de 450 mm de la o distanţă de 1 km.
Transmitem tuturor tanchiştilor băimăreni şi maramureşeni sănătate şi viaţă lungă şi să sărbătorească această zi de 1 august împreună cu camarazii şi familiile lor. Transmitem, de asemenea, LA MULŢI ANI şi sănătate tuturor tanchiştilor activi şi în rezervă din Armata Română!
Col.(r.) Ionel CORCODEL
Preşedintele Filialei Maramureş a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ”Alexandru Ioan Cuza”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.