Examenul pentru redobândirea permisului de conducere se reprogramează

0
109

Datorită minivacanţei din perioada 15 – 19 august a.c., testarea de cunoaştere a regulilor de circulaţie pentru redobândirea permiselor de conducere suspendate şi reducerea perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice a fost reprogramată.
Astfel, testarea pentru săptămâna 13-19 august, se va susţine marţi, 14 august, ora 10. Examinarea va avea loc în aceeaşi locaţie, respectiv Camera de Comerţ şi Industrie, Baia Mare, B-dul Unirii nr. 16.

Pieton în 2018 • Care sunt obligaţiile în trafic?

Codul rutier nu reglementează numai circulaţia vehiculelor, ci conţine şi prevederi legate de obligaţiile pe care le au pietonii în trafic. Iată ce reguli trebuie să respecte pietonii atunci când circulă pe drumurile publice.
• să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe acostament, adică pe marginea, de cele mai multe ori nepavată, a drumului
• este interzisă circulaţia pe pistele de biciclete care sunt marcate corespunzător şi pe autostradă.
• pot traversa un drum doar atunci când semaforul pentru ei este de culoare verde. Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că semaforul urmează să afişeze semnalul roşu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea şi, dacă drumul are un refugiu central sau un spaţiu pe unde nu circulă maşinile, pietonii trebuie să aştepte acolo schimbarea culorii semnalului semaforului.
• este interzisă traversarea atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgenţă (poliţie, pompieri etc) cu girofarurile şi sirena pornite.
• nu trebuie să traverseze prin spatele sau faţa vehiculelor oprite în staţiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni.
• este interzisă traversarea străzii prin alte locuri decât cele permise, ocuparea părţii carosabile pentru a împiedica circulaţia şi prelungirea timpului de traversare a unui drum public, oprirea sau întoarcerea pe trecerile de pietoni simple, adică cele nesemaforizate
• este interzisă traversarea unei căi ferate atunci când barierele sunt coborâte sau când sunt pornite semnalele acustice şi luminoase de la trecerea la nivel cu calea ferată.
• pietonii care sunt nevoiţi să circule noaptea pe partea carosabilă a drumului, deoarece nu există trotuare sau acostament în zonă, trebuie să aibă aplicate pe haine elemente fluorescent-reflectorizante sau să aibă asupra lor o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.
Pietonii care nu respectă regulile de circulaţie pe drumurile publice vor fi sancţionaţi cu amenzi din clasa I de sancţiuni, adică vor primi două sau trei puncte-amendă. În condiţiile în care punctul-amendă are valoarea, în acest an, de 145 lei, amenzile pe care le pot primi pietonii, care ignoră regulile de circulaţie, sunt cuprinse între 290 şi 435 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.