Mesaj la plecarea din lumea aceasta a marelui artist – Dumitru Fărcaş

0
211

În dimineaţa zilei de 7 august când o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, care a cântat şi căutat slava lui Dumnezeu în peşterile din munţii Neamţului, s-a mutat în lumea de dincolo de veac voievodul taragotului, Dumitru Fărcaş, cel ce a împodobit cu darurile primite de la Dumnezeu, mai bine de cincizeci de ani, raiul pământului strămoşesc, sufletul, inima şi vieţile românilor din ţară şi de pe toate meridianele globului.
Născut în localitatea Groşii Băii Mari, Maramureş, maestrul Dumitru Fărcaş a interpretat în cântec toate doinele, dorurile şi durerea oamenilor acestui ţinut binecuvântat de Dumnezeu, pe care le-a cântat cu taragotul şi cu glasul într-un mod unic şi inconfundabil. Oriunde în ţară se auzea muzica lui, aceasta vorbea despre Maramureş, iar pe toate continentele, despre România.
Şi-a iubit mult ţara, limba română, cultura creştină şi credinţa străbună, pe care le-a cântat şi viersuit cu o însufleţire şi simţire greu de egalat.
Ne-am întâlnit de multe ori în Maramureşul atât de drag Domniei Sale şi foarte adesea în satele din vestul României, în zona Careiului, invitat fiind de către moţii din Apuseni, care au venit în această parte de ţară după 1920.
De Boboteaza anului 2017, i-am conferit din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului cea mai înaltă şi prestigioasă distincţie „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru laici, în semn de înaltă cinstire şi recunoştinţă faţă de tot ceea ce a făcut pentru ţinutul natal.
Rugăm pe Hristos Domnul să aşeze sufletul său luminos, curat şi frumos alături de cele ale străbunilor noştri care sălăşluiesc în lumina, pacea şi bucuria Preasfintei Treimi.
Transmitem, totodată, condoleanţe familiei îndurerate şi locuitorilor din localitatea Groşii Băii Mari, unde îşi va dormi somnul de veci marele artist, întru nădejdea învierii şi a vieţii veşnice.

† IUSTIN
Episcopul Maramureşului şi Sătmarului

Baia Mare
08.08.2018

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.