File de istorie scoase la lumină de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania

1
291

În Anul Centenarului Marii Uniri, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a decis să scoată la lumină o filă de istorie pe care să o lase ca moştenire generaţiilor următoare. Aşa s-a născut proiectul “Maramureşul şi Marea Unire”. Prin intermediul acestuia vor fi organizate simpozioane cu personalităţi ale zilelor noastre şi vor fi editate mai multe tipărituri cu lucrări ce poartă semnătura unor mari români ce şi-au adus aportul la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
“Maramureşul şi Marea Unire” este structurat în trei părţi. Practic, vor fi organizate trei activităţi importante. Proiectul debutează marţi, 14 august de la ora 14 la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Ieud. Mari personalităţi vor susţine prelegeri în cadrul unui simpozion care are ca temă “Mari personalităţi ale Maramureşului în contextul istoric al Unirii de la 1918”. Sunt invitaţi: prof. dr. Mihai Dăncuş, academicianul Alexandru Surdu, conf. univ. dr. şi cercetător istoric, Şerban Turcuş de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj. Toţi vor vorbi despre contextul istoric, despre frământările socio-politice premergătoare Marii Uniri şi din perioada unirii. Simpozionul e organizat în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Ieud.
A doua zi, în 15 august, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania va susţine spectacole în Săpânţa şi Ieud. Alături de ei va urca pe scenă Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare care va interpreta cântece patriotice. A treia activitate a proiectului îşi propune finanţarea editării unor lucrări de valoare. Primul volum tipărit: teza de doctorat a preotului Vasile Lucaciu.
“A treia activitate a proiectului nostru îşi propune să finanţeze câteva cărţi de valoare ale personalităţilor care au participat la Marea Unire şi au luptat pentru acest ideal, dar şi a personalităţilor din zilele noastre care au menţinut ideea de patriotism şi de stat unitar român. Prima lucrare care va fi tipărită este teza de doctorat a preotului şi doctorului în filosofie şi teologie, Vasile Lucaciu în parteneriat cu Şcoala Doctorală de Filosofie a Centrului Universitar Nord Baia Mare. Această lucrare va fi formată din trei volume. A fost tipărită de Vasile Lucaciu, dar într-o română latinizată. Lucrarea pe care o vom tipări noi a fost adaptată şi adusă într-un limbaj contemporan de Vianu Mureşan, originar din zona Ulmeni. Dorim să fie o ediţie de excepţie. Vom tipări şi alte lucrări de valoare, poezii patriotice, ceea ce merită să fie readus la lumină din marele sertar al istoriei”, a spus directorul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, Iuliana Dăncuş.
Directorul ansamblului a mai precizat că în acest an cu o semnificaţie istorică importantă, instituţia pe care o conduce îşi doreşte “să nu lase doar bucurie în suflet prin versuri, cântec, muzică, dans şi port popular, ci să lase moştenire generaţiilor următoare o serie de tipărituri de valoare”.
Proiectul “Maramureşul şi Marea Unire” este derulat de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania în colaborare cu Consiliul Judeţean, fiind finanţat de Ministerul Culturii în cadrul programului “România Centenar”.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.