Resfinţirea statuii minerului, eveniment istoric şi unic la Baia Borşa

0
717

În zilele acestea, în atmosfera de incertitudine şi neîncredere din societatea românească, în anul Centenarului Marii Uniri se mai întâmplă lucruri frumoase, minunate şi adevărate.
În ziua de sâmbătă, 28 iulie 2018, s-a desfăşurat un EVENIMENT ISTORIC şi UNIC la Baia Borşa, la capătul lumii, cum spuneam noi, minerii, înainte.
Spunem şi subliniem acest lucru, pentru că, aşa cum se întâmplă la români, se întreabă mereu dacă este adevărat, şi de ce se întâmplă acest fenomen cu afirmaţii academice.
Spunem că a fost „EVENIMENT” fiindcă a fost un fapt de mare însemnătate.
Afirmăm că a fost „ISTORIC” fiindcă are o importanţă deosebită, este „MONUMENT ISTORIC al MINERILOR”. Pentru că toate minele din judeţul Maramureş au fost închise în anul 2007, fără speranţa de a fi redeschise într-un orizont apropiat.
Spunem şi susţinem că este „UNIC”, fiindcă este unul singur, numai unul în genul său, nici în Maramureş şi nici în România, din investigaţiile pe care le-am făcut, care nu poate fi asemănat cu nimic, excepţional, incomparabil.
Pe latura principală, partea superioară este un ÎNSCRIS înălţător, o strofă din viaţa minerilor, un mesaj din adâncurile pământului, din IMNUL MINERILOR:
În mină-i Dumnezeu cu noi,
Afară chinuri şi nevoi,
Deasupra noastră n-avem cer
C-aşa e viaţa de miner.
În memoria minerilor care de-a lungul anilor au trudit în adâncul munţilor, acest monument a fost ridicat în anul 1993, luna august, prin contribuţia sindicatului liber al minerilor din Baia Borşa.
Restaurat în anul 2018, prin grija Consiliului Local Borşa şi cu sprijinul Primăriei oraşului Borşa, a fost resfinţit în data de 28 iulie 2018, urmat de un PARASTAS în memoria şi amintirea minerilor care au lucrat în timpul vieţii în minele din munţii Maramureşului.
La acest eveniment a participat un invitat de onoare, domnul inginer Gheorghe Chindriş, director general al CUPRUMIN Abrud, originar din Maramureş.
Ce poate fi mai înălţător, ce poate fi mai frumos şi mai profund, decât acest MESAJ din ADÂNCUL MUNŢILOR?
Acesta este mesajul pe care îl lăsăm posterităţii şi celor care vor veni după noi, chiar dacă se va întâmpla să nu mai fie redeschise în curând minele din Baia Borşa şi nu numai. Se cuvine să mulţumim Consiliului local Borşa, domnului Primar Timiş şi domnului viceprimar Remus pentru efortul financiar şi sprijinul moral pe care l-au făcut pentru realizarea acestui simbol al minerilor care au lucrat în Baia Borşa, în judeţul Maramureş şi din toată ţara.
În partea de Nord, la distanţă de mai puţin de 500 de metri de Monumentul Minerilor, la poalele muntelui Toroiaga, a fost realizată şi sfinţită în data de 20 august 2006 o frumoasă şi admirabilă biserică ortodoxă, eveniment la care au participat trei prelaţi, trei personalităţi: Înaltpreasfinţitul IOSIF, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscopul JUSTINIAN şi Preasfinţitul părinte IUSTIN.
După sfinţirea bisericii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop de vie amintire JUSTINIAN CHIRA, în cuvântul său emoţionant a declarat că această Biserică este „CATEDRALA MINERILOR” din Maramureş, iar azi şi atunci noi afirmăm că este Catedrala Minerilor din toată România, pentru că nu ştim de existenţa unei alte asemenea catedrale, de aceea spunem că este „UNICĂ”.
Trebuie să subliniem că, dintr-o inspiraţie divină a Înalpreasfinţitului Arhiepiscop, HRAMUL BISERICII este pe 6 august, iar tot pe 6 august este şi ZIUA MINERULUI. Pentru că pe 6 august 1929, perioada marii crize economice mondiale, la Mina Lupeni din Valea Jiului a avut loc o mare grevă a minerilor, unde la intervenţia armatei au fost împuşcaţi mortal câţiva mineri. Astfel că, de atunci, ziua de 6 august a fost declarată ZIUA MINERULUI în întreaga Românie.
De asemeni, mai există o zi a minerului pe data de 14 octombrie, de Ziua Sfintei Parascheva.
Întreaga finanţare a construcţiei acestei biserici s-a făcut de către Întreprinderea Minieră Baia Borşa. Dar construcţia a fost realizată de către mineri, care au fost coordonaţi de arhitecţi şi ingineri de specialitate. Astfel că Sfânta Biserică din Baia Borşa a fost construită de către mineri şi pentru mineri.
Dacă pe 28 iulie 2018 a fost resfinţită STATUIA MINERULUI şi s-a făcut parastas, azi, 6 august la Hramul Bisericii din Baia Borşa, înainte de a începe Sfânta Liturghie, s-a făcut Parastas şi pomenire de către un sobor de preoţi în memoria minerilor care au lucrat în decursul vieţii la Baia Borşa.
Ziua Minerului la Baia Borşa s-a organizat şi a fost sărbătorită timp de un deceniu, din 2009 şi până azi, şi durează 2-3 zile, participând 30-40 de mineri în fiecare an.
Pentru contribuţia financiară şi efortul depus până la realizarea şi resfinţirea acestui Monument al Minerilor, trebuie să mulţumim Primăriei Oraşului Borşa, domnului Primar Timiş şi domnului Viceprimar, Consiliului Local şi, în mod special, consilierului Mihali Găvrilă, inginer minier, precum şi tuturor membrilor consiliului.
De asemeni, se cuvine să mulţumim celor doi distinşi preoţi care oficiază de fiecare dată parastasul de Ziua Minerului – Părintele senior TIVADAR şi Părintele Bogdan.
Trebuie să reamintim cititorilor ziarului Graiul Maramureşului că niciun miner din nord-vestul României nu a participat la Mineriada din 13-15 iunie 1990, precum nici cei din Bucovina sau Rodna. Aşa cum nici domnul inginer Nicolae Dicu, care în perioada aceea era Ministru al Minelor, fiind plecat în delegaţie în afara ţării.
Mă gândesc şi sugerez Primăriei Borşa, domnului Primar Timiş să introducă în circuitul turistic al oraşului cele două obiective: Statuia Minerului şi Biserica Ortodoxă din Baia Borşa – Catedrala Minerilor. Totodată, ar fi bine să se amenajeze la Mina Emeric II, fie în galeria de la mina Toroiaga, fie în galeria de la mina Colbu, care să devină mu­zeu minier. Având în vedere că într-un timp relativ scurt se va finaliza modernizarea drumului naţional Borşa-Iacobeni-Va­tra Dornei, astfel că acest traseu care face legătura între Maramureşul Voievodal-istoric şi frumoasa Bucovină va deveni un traseu turistic foarte important atât la nivel naţional, cât mai ales internaţional.
Iată că azi se întâmplă în România şi lucruri frumoase, minunate şi unice, tocmai la „capătul lumii”, în oraşul Borşa, cartierul Baia Borşa.
Pentru că anul 2018 este anul Centenarului Marii Uniri, aducem şi noi, minerii, UN PIOS OMAGIU celor care au înfăptuit MA­REA UNIRE.

ing. Teodor BENE

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.