La Deseşti, lansarea proiectului “Centru de zi pentru copii şi părinţi”

0
193

• Vernisarea expoziţiei de pictură “Artă şi Solidaritate”
• Seară maramureşeană

Duminică, 19 august, de la ora 18, la Căminul cultural din Deseşti, va avea loc lansarea proiectului de infrastructură socială “Centrul de zi pentru copii şi părinţi Sfinţii Brâncoveni”, completată de vernisarea expoziţiei de pictură “Artă şi Solidaritate” şi apoi “Seară maramureşeană”. Pus sub semnul Sfinţilor Brâncoveni, proiectul este derulat de Parohia Ortodoxă Deseşti şi finanţat de PNDR, prin GAL Mara-Gutâi.
Centrul de zi pentru copii şi părinţi îşi propune să faciliteze accesul la servicii sociale, educative, consiliative şi psiho-suportive, pentru familiile cu mai mulţi copii din comuna Deseşti şi din restul teritoriului GAL Mara-Gutâi. Printre activităţile ce se propun, în sprijinul beneficiarilor Centrului de zi Sf. Brâncoveni, vor fi cele de consiliere psiho-socială, informare, supraveghere copii, educaţie în puericultură, reintegrare familială în situaţii de abandon, educaţie extracuriculară, socializare şi reinserţie socială, suport emoţional, formarea deprinderilor de viaţă independentă, dezvoltarea de abilităţi parentale, orientare şcolară şi profesională, mediere ocupaţională, formare profesională, terapie prin artă, reînvăţarea meşteşugurilor tradiţionale.
Centrul Sfinţii Brâncoveni se va adresa familiilor monoparentale sau dezorganizate şi cu venituri mici, familii în care părinţii sunt şomeri, copiilor cu risc de abandon şcolar şi care provin din familii sărace, copii singuri acasă, cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, persoane ce aparţin minorităţilor rrome.
Importanţa acestui proiect este dată nu doar de accesul beneficiarilor acestuia la serviciile propuse, ci şi de faptul că se deschide un drum nou pentru comunitatea din Deseşti, pentru implementarea de proiecte noi, unele aflate deja în lucru, prin dobândirea eligibilităţii pentru PO CU, prin semnarea contractului de finanţare de infrastructură socială prin PNDR.
Taberele Internaţionale de Artă şi Solidaritate, ajunse la ediţia a XIV-a, ne invită la înfăptuirea binelui şi frumosului, prin prezenţa unui număr impresionant de artişti din ţară şi din afara ei, veniţi la Deseşti din dorinţa de a veni în sprijinul copiilor instituţionalizaţi şi al celor din comunitate. Taberele anuale de altădată au fost transformate în ultimii doi ani în Şcoala de vară “Artă şi Solidaritate Creştină”, de activităţile căreia se bucură, prin sejururi gratuite de câte o săptămână, peste 200 de beneficiari: copii instituţionalizaţi, copii din comunitate, artişti plastici.
Cei mai mari, „Coconii din Deseşti”, dar şi „Feciorii şi Fetele de pe Mara” continuă să spună lumii că sufletul locului e încă viu şi datinile străbunilor n-au fost uitate şi de aceea vă invităm pe toţi la “Seara maramureşeană”.
Pr. Ioan ARDELEAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.