Primarul Cătălin Cherecheş ia atitudine! FĂRĂ PUTUROŞI şi PENALI în funcţii publice

0
149

Primarul municipiului Baia Mare împreună cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Baia Mare din cadrul Consiliului Local susţin iniţiativa civică „Fără penali în funcţii publice!” Acest lucru a fost făcut public de către Cătălin Cherecheş în cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, întâlnire la care toţi cei prezenţi au semnat demersul civic. Mai mult, Cătălin Cherecheş a arătat că această iniţiativă este una generoasă şi lăudabilă care se pliază absolut perfect pe ceea ce prevede legislaţia în acest moment şi că nu recunoaşte nici o implicare a vreunui politician sau partid politic în acest demers pur civic.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Cătălin Cherecheş a mai făcut publică intenţia sa de a demara o altă iniţiativă civică, „Fără puturoşi în funcţii publice!”, o acţiune prin care s-ar stabili clar criteriile care vor sta la baza unei evaluări de performanţă pentru cei care au ajuns într-o funcţie publică, dar şi pentru preşedintele României.

„Fără puturoşi în funcţii publice” şi „Fără penali în funcţii publice”, două demersuri civice pentru selecţia celor care îşi doresc să conducă comunităţi

Cătălin Cherecheş a arătat că susţine iniţiativa civică „Fără penali în funcţii publice” din perspectiva umanităţii, dar şi a revoltei pe care o simte faţă de modul în care unele instituţii ale statului înţeleg să încalce drepturile publice şi cetăţeneşti. În cadrul întâlnirii organizate cu reprezentanţii mass-media, primarul municipiului Baia Mare a arătat că acest demers civic se pliază pe ceea ce legea deja stipulează, fiind vorba de toate aspectele care înseamnă interdicţii pe care cetăţenii României le au cu privire la accederea în funcţii publice sau autorităţi locale, respectiv în Senatul României şi Camera Deputaţilor şi pentru funcţia de preşedinte al României. Conform legii 115/ 2015 pentru accederarea la funcţii în autorităţi publice locale este stipulat foarte clar faptul că nu pot fi alese persoane cărora li s-a interzis acest drept stabilit printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Pe de altă parte, legea prevede foarte clar că atunci când eşti condamnat definitiv pentru o infracţiune nu poţi accede în funcţiile din autorităţile publice locale.
Având în vedere că tendinţele clasei politice sunt de a dilua efectul justiţiei asupra regulilor democratice de organizare a statului, primarul municipiului Baia Mare consideră că iniţiativa cetăţenilor este una generoasă şi e normal să aibă o astfel de atitudine şi să stabilească reguli foarte stricte. Din această perspectivă, consideră Cătălin Cherecheş, că legile ar trebui stipulate foarte clar de către Guvern sau Parlament într-un act normativ distinct astfel încât atât cetăţenii cât şi cei care participă la viaţa politică să înţeleagă care sunt aspectele jocului democratic, interdicţiile.
Pe acelaşi palier, dintr-un demers generos, Cătălin Cherecheş va demara şi iniţiativa civică „Fără puturoşi în funcţii publice!”Asta pentru că mecanismele de verificare trebuie să fie foarte clare, astfel încât să se poată face anual o analiză cu privire la modul în care îşi îndeplinesc atribuţiile aleşii locali, cei judeţeni, parlamentarii, dar şi preşedintele României.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Consider că nu oricine poate să acceadă într-o funcţie publică. Consider că, din perspectivă educaţională şi profesională, nu oricine poate fi preşedintele României, deputat sau senator. Pe de altă parte, înţeleg că toţi suntem egali în faţa legii şi avem drepturi, dar totuşi atunci când marşăm pe un parcurs educaţional ne şlefuim de-a lungul vieţii tot ceea ce înseamnă pregătire profesională, acest lucru trebuie să ne califice, pe unii dintre noi, spre a accede în aceste funcţii publice într-un mod în care cetăţenii să înţeleagă cine sunt cei pricepuţi sau nepricepuţi. Cred că trebuie să existe mecanisme de control în momentul în care alegi un cetăţean într-o funcţie publică. Faptul că l-ai ales şi faptul că îl poţi demite doar prin decizia unui partid politic sau un referendum, dar şi prin moftul unei majorităţi. Aceste lucruri generează instabilitate sau lipsă de predictibilitate pentru comunităţi şi tot ceea ce înseamnă organizare a autorităţilor publice locale sau judeţene. Eu consider că pe acelaşi palier putem pune acest generos proiect civic „Fără penali în funcţii publice” cu alt proiect civic, „Fără puturoşi în funcţii publice.” Asta pentru că mecanismele de verificare trebuie să fie foarte clare. Trebuie ca evaluarea să fie făcută anual cu privire la modul în care îşi îndeplinesc atribuţiile aleşii locali şi judeţeni, parlamentarii şi preşedintele României pentru că altfel l-ai plasat prin vot într-o anumită funcţie şi patru ani te uiţi la el indiferent că e bun sau nu, sau dacă are activitate sau nu. Aşadar, pe lângă această iniţiativă generoasă de conştientizare a cetăţenilor cu privire la ceea ce legea astăzi, într-un mod probabil prea general menţionează, consider că şi o astfel de evaluare a competenţelor, respectiv atribuţiilor îndeplinite trebuie să fie clar menţionată într-un act normativ. Aşadar, cu privire la acest demers cetăţenesc pe care înţeleg că partidele politice ar trebui să nu îl vicieze şi să nu îl otrăvească în niciun fel pentru că este o chestiune mult prea generoasă şi pentru că eu consider că orice partid din România, prin unii dintre membrii săi înseamnă grupuri de interese sau oameni interesaţi pentru a avea putere şi a influenţa decizii prin prezenţa lor în astfel de partide. România trebuie să se aşeze într-o zonă de normalitate. Dacă ai făcut o greşeală trebuie să plăteşti. Dacă eşti puturos şi prost, trebuie să stai acasă şi nu trebuie să conduci comunităţi sau să ai funcţii publice”.
Cătălin Cherecheş a arătat că acest demers poate fi un model de bune practici care poate fi preluat de către alte Consilii Locale din ţară şi administraţii publice locale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.