Reconstituirea Drumului Unirii

0
286

Consilierii maramureşeni au aprobat recent proiectul de hotărâre ce vizează “Reconstituirea Drumului Unirii”, dedicat Centenarului Marii Uniri. Pentru acest proiect, Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat suma de 263.000 lei.
“Având în vedere implementarea proiectului naţional de aniversare a Centenarului României, Maramureşul doreşte să se alăture acestei iniţiative şi să desfăşoare diverse proiecte privind celebrarea acestui important eveniment istoric, printre acestea numărându-se şi Reconstituirea Drumului Unirii, proiect care presupune refacerea traseului delegaţiei maramureşene din decembrie 1918 parcurs până la Alba Iulia. Luând în considerare faptul că acum 100 de ani maramureşenii şi-au pus amprenta pe actul de înfăptuire a României Mari, consider că acest proiect de reconstruire a Drumului Unirii ar crea o punte spirituală peste generaţii, o consolidare a mândriei de a fi parte a acestui popor, o dovadă vizibilă a tot ce înseamnă spiritul naţiei române”, precizează şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea.
Proiectul vizează ca în data de 22 noiembrie, din cele patru zone etnografice ale Maramureşului: Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului şi Maramureşul Istoric, să plece spre Alba Iulia 15 căruţe. În fiecare dintre acestea, se vor afla delegaţi din satele româneşti din dreapta Tisei şi din Ţara Oaşului. Plecarea se va face în 22 noiembrie, din Sighetu Marmaţiei, pe rute istorice, bine stabilite, pentru a marca într-o formă cât mai exactă drumul parcurs de către maramureşeni spre Alba Iulia. În localităţile prin care va trece delegaţia maramureşeană, se vor organiza activităţi culturale împreună cu membrii acelor comunităţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.