Reduceri de posturi în învăţământul maramureşean

0
211

Zeci de posturi din învăţământul preuniversitar din judeţul Maramureş ar putea fi reduse dacă un ordin recent al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) va fi aplicat. Avertismentul a fost lansat de Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş care atrage atenţia asupra faptului că o astfel de măsură ar putea afecta grav funcţionarea unităţilor de învăţământ.

• „O încălcare grosolană a celor mai elementare reguli de dialog social”

Într-o adresă din 3 octombrie către Guvernul României, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere anularea Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4.884/2018 subliniind că acesta a fost emis „fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative” ceea ce reprezintă „o încălcare grosolană a celor mai elementare reguli de dialog social”. Potrivit FSLI, în baza acestui ordin, inspectoratele şcolare au dispus unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat să ia măsuri de reducere, în întreaga ţară, a peste 4.000 de posturi – didactice de predare, didactic-auxiliare şi nedidactice. „Constatăm că Ministerul Educaţiei îşi permite, fără să consulte partenerii sociali, să emită acte normative cu impact negativ asupra sistemului de învăţământ. Un astfel de act este OMEN 4.884/2018 care permite inspectoratelor şcolare să ceară unităţilor de învăţământ să ia măsuri de reducere a posturilor pentru a putea asigura plata salariilor. Deşi, în Comisia de Dialog Social din august, MEN a dat asigurări că nu se va ajunge la imposibilitatea plăţii salariilor”, a declarat prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, pentru acest an şcolar au fost aprobate, în judeţ, 7.605 posturi, cu 166 mai puţine decât în anul şcolar trecut. “Acest aspect a fost cauzat de scăderea populaţiei şcolare şi reducerea numărului de clase. ISJ Maramureş este, în prezent, în plin proces de validare a statelor de plată, iar până acum nu a fost afectată nicio persoană. Au fost reduse doar posturile vacante – auxiliare şi nedidactice”, a informat prof. dr. Adriana Meşter, purtător de cuvânt al ISJ Maramureş.

• sindicaliştii cer Guvernului anularea ordinului

Prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar reamintesc faptul că, în continuare, sistemul educaţional se confruntă cu deficit de personal, iar încă o reducere ar afecta grav situaţia. “Ştim că personalul din învăţământ este insuficient în urma măsurilor abuzive luate în ultimii ani, fără niciun fel de analiză a nevoilor reale ale unităţilor şcolare, federaţia şi sindicatul judeţean semnalând acest aspect în Comisiile de Dialog Social. În Maramureş au fost reduse 111 posturi didactice, ca urmare a reducerii numărului de elevi, fără a fi afectate persoane. Problema cea mai gravă este că Ministerul Educaţiei, prin acest Ordin, impune reducerea a încă 48 de posturi – auxiliare şi nedidactice – care, într-o statistică a inspectoratului şcolar din luna august, au fost declarate vacante şi temporar vacante: în urma concediilor de îngrijire copil, demisie, pensionare etc.”, a punctat prof. Ioana Petreuş adăugând faptul că această măsură pusă în aplicare ar putea afecta grav funcţionarea unităţilor de învăţământ şi ar putea crea adevărate drame sociale. “Cu astfel de situaţii se confruntă toate judeţele. Sindicatul judeţean a solicitat sprijinul Federaţiei arătând, totodată, şi insuficienţa sumelor pentru plata salariilor pentru lunile următoare. În acest context, FSLI cere Guvernului României anularea OMEN nr. 4884/2018 care, deşi nepublicat în Monitorul Oficial, produce efecte dezastruoase pentru angajaţii din învăţământ. În caz contrar, FSLI îşi rezervă dreptul de a recurge la orice mijloc de acţiune necesar pentru a bloca aplicarea acestuia”, a concluzionat preşedintele SLI Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.