Comisia de anatomie patologică şi medicină legală solicită amendarea Legii 153/2007

0
117

Comisia de anatomie patologică şi medicină legală din cadrul Federaţiei SANITAS s-a întrunit în data de 8 octombrie a.c. şi a analizat impactul aplicării prevederilor Legii – cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice asupra salarizării angajaţilor din anatomia patologică.

În prezent, această categorie profesională este total defavorizată, ţinând seama de faptul că, după aplicarea noii legi a salarizării, a Regulamentului de sporuri, precum şi a trecerii contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului, veniturile nete au scăzut faţă de decembrie 2017 cu sume cuprinse între 300 şi 1400 lei.
Pe lista solicitărilor Comisiei de anatomie patologică şi medicină legală, pe care Federaţia SANITAS le susţine în faţa factorilor politici şi administrativi decidenţi, se află:
1. Amendarea Legii – cadru 153/2017 în scopul creşterii salariului de bază al angajaţilor din anatomie patologică şi medicină legală; O posibilă cale o constituie intervenţia asupra OUG 41/2018 prin introducerea unor noi coeficienţi de ierarhizare care să corecteze problemele de salarizare apărute ca urmare a neacordării creşterii de 25% asistenţilor medicali din anatomie patologică şi medicină legală, de la 1 ianuarie 2018, conform art. 38, alin. 3 din Legea 153/2017.
2. Acordarea sporului pentru condiţii deosebite de muncă în procent unic la nivel naţional şi anume la nivel maxim (de 85%) pentru angajaţii din toate serviciile de anatomie patologică şi medicină legală.
3. Încadrarea/ reîncadrarea în grupa II-a de muncă ”grupa de muncă pentru condiţii deosebite” a întregului personal din cadrul serviciilor de Anatomie patologică şi Medicină legală, respectiv menţinerea lor în această grupă (dacă au fost deja încadraţi în ea). Argumentul principal este acela că întreaga activitate de profil se desfăşoară în condiţii deosebit de periculoase, angajaţii fiind expuşi la o gamă largă de riscuri profesionale.
4. Menţinerea programului normal de lucru 6 ore/zi pentru personalul care lucrează în anatomie patologică şi în medicina legală, în activităţile de prosectură, săli de disecţie şi morgi: 6 ore/zi (conform Legii 104/2003) şi a zilelor suplimentare de concediu de odihnă, obţinute prin Contractul colectiv de muncă sectorial precedent, datorate tocmai condiţiilor de muncă cu grad ridicat de risc. În prezent, există în ţară spitale în care nu se mai acordă această facilitate.
5. Încadrarea salarială a asistenţilor-şefi coordonatori conform OUG 41/2018.
6. Revenirea la impozitarea cu 10% a normei de hrană, astfel încât actuala indemnizaţie de hrană să rămână la o valoare echivalentă cu cea a tichetelor de masă acordate până la 1 ianuarie 2018.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.