O istorie în fotografii Familia Regală a României pe frontul Marelui Război

0
261

O expoziţie ce-ţi provoacă fiori de emoţie poate fi admirată în aceste zile la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare. “E o mostră din sufletul românesc”, după cum remarca directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare, dr. Teodor Ardelean. Realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni, expoziţia include fotografii ce surprind “Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)”. E o istorie în ima­gini, un bun prilej de rememorare a sacrificiului pe care înaintaşii noştri, de la familia regală până la ţăranii soldaţi, l-au făcut pentru realizarea României Mari. În foarte multe dintre fotografii apare Regina Maria, aplecată asupra suferinţei soldaţilor, oferindu-le sprijin şi îngrijire, fiind mereu gata să intervină acolo unde era mai mare nevoie.
Vernisajul expoziţiei a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României şi Imnului Regal de către elevii Colegiului de Arte Baia Mare, cei prezenţi fiind astfel introduşi în atmosfera potrivită pentru o lecţie de istorie vie şi interesant prezentată de invitaţi. Expoziţia prezentată în Baia Mare a putut fi văzută şi în alte colţuri din ţară şi chiar în străinătate, la Roma şi Budapesta.
“Proiectul nostru a început anul trecut în toamnă. Expoziţia a fost vernisată în 25 octombrie la Muzeul Naţional din Cotroceni. Fotografiile pe care le vedeţi sunt inedite, pline de emoţie. A fost foarte greu pentru noi să le alegem, deoarece îţi dau foarte multă emoţie. Familia regală a României s-a identificat cu idealul acesta naţional al românilor. Ţăranul ro­mân, soldatul român, a dus greul acestui război, dar familia regală s-a implicat foarte mult. A fost nevoită să se retragă în capitala Moldovei, la Iaşi, singura zonă rămasă liberă, neocupată, dar regele Ferdinand a fost tot timpul în mijlocul soldaţilor pe front. A anunţat în 1917 reforma agrară care s-a înfăptuit în 1921. Regina Maria a fost sufletul tuturor acţiunilor de întrajutorare, alături de doamnele sale de onoare, a reorganizat spitalele din zona Iaşiului, de pe linia frontului, era în mijlocul soldaţilor, a văzut mizeria în care trăiau, a luptat împotriva tifosului care a decimat o mare parte din Armata română”, a declarat directorul general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni, dr. Ştefania Dinu.
În fotografiile expuse poate fi văzută Regina Maria “în costum de infirmieră pe front, în spatele frontului, activitatea de Cruce Roşie pe care a desfăşurat-o, secvenţe din spitalele de pe front şi din spatele frontului, trenurile sanitare care existau şi au ajuns să fie conduse de femei, viaţa pe front. Veţi observa şi soldaţi români odihnindu-se în tranşee, sau citind presa sau pregătindu-se de atac”, a mai spus Ştefania Dinu.

Dr. Ştefania Dinu şi Monica Mare, Manager Muzeul Judeţean de Etnografie

Pe lângă fotografiile document au fost alăturate şi “covoare pe care regăsim acea horă a unităţii, cătanele care merg la luptă, toate create de sufletul şi jertfa femeilor care au rămas acasă atunci când bărbaţii lor erau plecaţi pe front. Ne-am gândit că ar fi sugestiv să arătăm cele două componente: războiul din spatele frontului şi războiul de acasă la care se ţeseau dorurile şi durerile de către femeia care a rămas acasă să-şi ducă mai departe gospodăria”, a precizat managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, Monica Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.