Noi suntem lumina țării!?

0
352
Elevii Şcolii Sălăjeni-Arad, în 1937
Elevii Şcolii Sălăjeni-Arad, în 1937

În satul meu natal din județul Arad, petrec în fiecare an câteva săptămâni bune, mai ales de când nu mai am obligații profesionale (din 2011) și mi s-a dus buhul că aș scrie cărți. Un sătean de 72 de ani mi-a povestit cum bunicul său Ileu (de la Ilie) a fost în 1918 la Alba Iulia, ca însoțitor al lui Ioan Cicio-Pop. Ileu a primit, drept răsplată, îmi spune acest nepot de-al său, funcția de cantonier la boctăria Prăjești-Sălăjeni. Linia ferată Sebiș-Moneasa, cu ecartament îngust, a fost naționalizată după 1918, fiind construită de contele Wenckheim. De la Alba Iulia, Ileu s-a întors cu vorba: „Noi suntem lumina țării!” A fost invitat în satele vecine, să le spună oamenilor cum a fost la Alba Iulia. Unul, mai invidios, văzându-l încălțat cu opinci, i-a zis-o: Măi, Ileu, tu te-ai săturat de opinci și vrei a umbla în cizme, ca domnii!
Povestea nu se termină aici. Fiul lui Ilie, Leontin, Lonti în limbajul satului, a avut două neveste. A doua l-a născut pe Stelian Moțiu, ziaristul care a condus Viața Studențească și revista Amfiteatru, iar apoi ziarul Azi. Până acum câteva luni, n-am știut că tatăl lui Stelian Moțiu mi-a fost consătean.
În acei ani, în satul meu s-a construit o școală în care învățau mulți copii. Atunci se făceau 7 clase elementare, Azi, școala din satul meu nu are nici un elev!!! Bunicii noștri au fost lumina țării, dar noi, cei de azi, oare ce suntem?…
Ștefan JURCĂ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.