Doctoranzi din Thailanda şi îndrumătorul lor – în Baia Mare

0
216
Doctoranzii Anantachai Padecharoen, Duangkamon Kitkuan şi profesorul Poom Kumam

Profesorul universitar Vasile Berinde, Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Filiala Maramureş, recunoscut în toată lumea pentru câtă matematică şi ştiinţele ei ştie, ne-a invitat să cunoaştem un alt matematician, venit la Baia Mare taman din Thailanda. Şi să vedem cât de importantă este cercetarea într-o lume cu un ritm de dezvoltare ameţitor. „Noi avem o colaborare ştiinţifică cu trei universităţi din Thailanda, începând din anul 2012, când eu am fost invitat să ţin o serie de conferinţe la Naresuan University şi Chiang Mai University. Cea de-a treia universitate unde am fost invitat să ţin conferinţe doctoranzilor a fost King Mongkut’s University of Technology Thonburi (KMUTT), Bangkok, unde este titular prof. Poom Kumam. Ca urmare a acestor relaţii de colaborare ştiinţifică şi datorită faptului că cei mai buni doctoranzi din Thailanda beneficiază de o bursă specială (Royal Golden Jubilee Fund), de la fiecare dintre cele trei universităţi au venit patru doctoranzi în Baia Mare, pentru stagii de cercetare de două luni” – ne spunea Vasile Berinde, invitându-ne să cunoaştem un matematician de excepţie şi care este secretul succesului.
Aşa i-am cunoscut pe doctoranzii Anantachai Padecharoen şi Duangkamon Kitkuan, care au făcut un stagiu de două luni la Baia Mare, şi pe îndrumătorul lor principal de doctorat, prof. Poom Kumam, venit în Baia Mare la încheierea stagiului de cercetare pentru a face o evaluare a ceea ce au lucrat studenţii doctoranzi în această perioadă, profesorul Berinde fiindu-le supervisor.
Cu această ocazie, prof. Poom Kumam a ţinut o conferinţă, în cadrul Seminarului Ştiinţific al Departamentului de Matematică şi Informatică de la Facultatea de Ştiinţe din Baia Mare. Tema principală – Sistemul de educaţie din Thailanda, cu accent asupra învăţământului superior şi, în particular, asupra modului în care dânsul lucrează cu studenţii.
Am bătut la uşa cabinetului profesorului Berinde şi am dat peste cei trei thailandezi, profesorul Kumam confundându-se aproape cu doctoranzii lui. De altfel, este cel mai tânăr profesor universitar de matematică din Thailanda (titlu obţinut înainte de împlinirea a 40 de ani). Ceea ce nu l-a împiedicat ca sub îndrumarea sa să finalizeze doctoratul cu 23 de studenţi.
De câte ori am avut ocazia să stau de vorbă cu profesorul Berinde, i-am văzut satisfacţia pentru ştiinţa ştiinţelor, cum i se spune matematicii. De această dată m-a ajutat să înţeleg mai bine ce înseamnă învăţământul din Thailanda şi de ce sunt remarcabile rezultatele obţinute. În primul rând, pentru că i se alocă fonduri extraordinare. Adică 12 procente din PIB, ca să exemplificăm. Comparaţi cu procentul alocat învăţământului la noi şi veţi vedea diferenţa. Profesorul Kumam lucrează cu echipe mari de cercetare, beneficiind de fonduri uriaşe, ceea ce explică rezultatele ştiinţifice cu totul ieşite din comun. „Nu cunosc matematicieni de vârsta lui, completa domnul Berinde modestia invitatului său, care să aibă aşa rezultate: din anul 2004, când a publicat prima lucrare ştiinţifică, şi până în prezent, a publicat un număr de 455 de articole ştiinţifice, conform bazei de date din SUS MathScinet. Dintre acestea, 354 lucrări sunt publicate în jurnale de primă categorie (cele numite ISI şi mai recent Web of Science). Articolele scrise de prof. Poom Kumam au adunat aproape 6000 de citări”.
Oaspetele thailandez a publicat câteva articole ştiinţifice şi în cele două reviste editate la Baia Mare: Carpathian Journal of Mathematics (care este revista indexată în Web of Science, adică ISI) şi Creative Mathematics and Informatics. Chiar în ziua plecării din România, când am stat de vorbă şi noi cu domnia sa, a ţinut o conferinţă şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul Seminarului ştiinţific al Facultăţii de Matematică şi Informatică.
L-am întrebat pe profesorul Kumam care este secretul succesului. Şi am aflat că strategia dumnealui de lucru în cercetarea de vârf constă în a-şi fixa obiective privind temele cele mai actuale, a face planuri concrete pentru a le urmări (chiar planuri cincinale, cum era pe vremuri şi la noi), de a trimite doctoranzii la stagii de cercetare şi la schimburi ştiinţifice peste tot în lume unde există grupuri de cercetare în acel domeniu. Îmbucurător faptul că Baia Mare face parte dintr-un grup select de astfel de centre de cercetare, care cuprinde universităţi din SUA, Japonia, Coreea de Sud, China, Spania, Polonia, Pakistan, Arabia Saudită etc.
Relaţiile de colaborare cu universităţi din Thailanda din domeniul matematicii au fost deja extinse şi la alte domenii (Chimie, Biologie, Economice), prin intermediul unor acorduri de colaborare ERASMUS+, recent stabilite între Centru Universitar Nord Baia Mare şi Naresuan University, respectiv King Mongkut’s University of Technology Thonburi, şi sunt deja operaţionale începând din acest an universitar. Vor participa la mobilităţile ERASMUS 10 cadre didactice şi studenţi din Baia Mare şi Thailanda.
Rezultatele ştiinţifice ale vizitei în Baia Mare se concretizează în alte două articole ştiinţifice valoroase elaborate în colaborare cu profesorul Berinde.
Care a uitat, tot din modestie, să ne spună că a fost ales preşedintele Comisiei de matematică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
De fiecare dată când stau de vorbă cu Vasile Berinde, îmi întăresc convingerea că adevăratul universitar nu înşiră ecuaţii pe tablă, ci transmite emoţii spre sufletul studenţilor săi. Mi-au confirmat-o şi cei doi doctoranzi din Thailanda.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.