Literatura închisorilor

0
69

Adevărata istorie trebuie adusă la suprafață. E crezul celor care au dorit să le vorbească tinerilor din actuala generație despre cei care au pătimit în închisorile comuniste. Așa s-a născut proiectul cultural, derulat de Colegiul Național “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, “Colocviile Internaționale Interdisciplinare Nicolae Steinhardt”. Evenimentul, organizat în perioada 8-9 iunie 2018, a reușit să grupeze în jurul lui nume de rezonan­ță din România, Occident și America. Lucrările prezentate în cadrul colocviilor au fost incluse în volumul “Literatura închisorilor. Diasporă. Disidență”, coordonat de prof. dr. Daniela Sitar-Tăut și prof. dr. Maria Alina Dorle. Cartea a fost lansată în această săptămână la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare.
“Mă bucur să particip la lansarea unei asemenea cărți. E o temă deosebit de interesantă, deosebit de incitantă. După 1989, am fost bombardați cu literatura subterană, după cum spunea Dostoievski. Atât revistele și ziarele, apoi cărțile care au apărut în număr mare. Eram interesați de acest aspect al istoriei noastre. Nu cunoșteam prin ce au trecut intelectualii noștri. De fapt, întregul popor a trecut prin acea ciumă roșie. S-a pus întrebarea dacă mai e actuală această temă după aproape 3 decenii. Am zis că da. Nu numai că nu e foarte bine cunoscută, dar și pentru că vin mereu alte generații care trebuie să cunoască istoria, o istorie care se face altfel decât înainte și altfel de cum ar trebui”, a spus conf. univ. dr. Florian Roatiș.
Cartea e structurată pe 4 capitole și le vorbește tinerilor despre acea pagină neagră de istorie dinainte de 1990.
“E o carte care vorbeș­te nu despre tinerețea voastră, ci despre tinerețea taților, a bunicilor voștri. O paranteză istorică, care din păcate este insuficient relevată în tot dramatismul ei în manualele de istorie după aproape 3 decenii. E o nedreptate ce se face generației voastre. Pe lângă exilul exterior, aș aminti exilul interior care s-a consumat în mod dramatic în interiorul sufletelor. Eu însumi, în 1990, deși aveam o vârstă destul de matură, am descoperit încet-încet adevărata față a istoriei din perioada adolescenței și a tinereții mele. Practic, am trăit într-un fals istoric. Noi nu știam cu adevărat ce însemna perioada în care ne copilăream și câți copii, câte familii duceau o existență marginalizată, sancționată în mod nedrept de un regim totalitar. Regimurile totalitare distrug elitele intelectuale pentru a face mai ușoară manipularea, pentru a face din popor o masă pe care să o modeleze după propriile interese”, a punctat conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea.
Autorii volumului sunt cercetători și profesori universitari din Cehia, Slovacia, Serbia, Franța, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Germania, România. Referenții științifici ai volumului sunt: dr. habil. Florin Oprescu (Institut für Romanistik, Universitatea din Viena) și Ph Dr. Jana Páleníková (Universitatea Comenius din Bratislava).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.