Cameră cu sare în beneficiul sănătății, la Seini

0
112

La începutul lunii august a.c., la casa orășenească de cultură din Seini, a avut loc un concert rock-opera caritabil, susținut de mezzosoprana Adina Sima și de trupa Musicando, eveniment organizat de Orașul Seini în parteneriat cu clubul Rotary Baia Mare 2005. Atunci, primarul Gabriela Tulbure, alături de inițiatorul evenimentului, Emil Sopoian (guvernatorul Districtului Rotary 2241 România-Moldova, de origine seinean), au prezentat importanța dării în funcțiune, la Grădinița cu program prelungit din Seini (fosta Școală Nr. 2), a unei săli de haloterapie. Terapia salină sau haloterapia prin metodă terapeutică presupune utilizarea aerosolilor cu microparticule de sare, cu efecte antiinflamatorii, creșterea eficienței eliminării secrețiilor nazale și traheo-bronșice și întărirea apărării locale prin activarea imunității.
Cu donațiile celor prezenți la concert și ale altor binevoitori, recent, la Seini, a fost inaugurată sala cu sare adusă de la Ocna Dej. La eveniment au fost prezenți: Emil Sopoian; Viorel Tura, președintele clubului în 2018-2019; Viorel Năsui și alți rotarieni. Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a fost reprezentat de Ana Moldovan, inspector general, și de seineanul Mihai Cosmin Pop, inspector general adjunct. Au participat: Doina Boitor, directorul școlii seinene, însoțită de Dan Costantea, director adjunct; cadre didactice, angajați din primărie. Panglica a fost tăiată împreună cu preșcolarii, care apoi au încîntat publicul cu un moment artistic pregătit de educatoarele Raluca Sopoian și Adina Lenghel, susținute de Gabriela Chereji și celelalte cadre didactice. Ana Moldovan a declarat că orașul Seini se poate mîndri cu o unitate școlară care știe să încheie parteneriate educaționale benefice învățămîntului și comunității. Primarul Gabriela Tulbure a spus: „Ne-am bucurat de efortul domnului Emil Sopoian, care a ținut ca prima cameră de haloterapie din județul nostru să fie dată în funcțiune la Seini, orașul copilăriei sale. Mulțumim pentru generozitatea donatorilor”.
Emil Sopoian a mărturisit: „Vor urma alte patru asemenea săli, în Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus și Tg. Lăpuș. Astăzi, terapia oferită de salinele noastre din țară, atmosfera Mării Negre au ajuns la Seini, pentru sănătatea copiilor. Mă bucur să constat că micuții beneficiari au preluat din prima clipă noua lor cameră de joacă de la grădiniță”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.