Controverse la Tg. Lăpuş

5
143

Pe monumentul din centrul oraşului Tg.Lăpuş a fost aşezată, pentru Sărbătoarea Centenarului, o placă de marmură pe care este scris istoricul acestui monument de for public. Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, placa a fost sfinţită de preoţi ortodocşi şi greco-catolici, în faţa comunităţii.
Luni, placa a fost dată jos, iar marţi a fost montată una pe care în loc de “în faţa Bisericii Greco-Catolice, devenită Ortodoxă din 1948” scrie „în faţa Bisericii româneşti”. Greco-catolicii sînt nemulţumiţi de această decizie a autorităţii locale. Îi îndemnăm pe lăpuşeni să trăiască în pace şi să nu îşi trimită „şopîrle” scrise pe plăcile de marmură. Monumentul este închinat eroilor, nu cultelor!

5 COMENTARII

 1. Babacule stai cu istoria cam slab. La 1700 Maria Terezia nici măcar nu o proiectată de tatăl său se naște în 1717 și se cațără pe tron după 1740 așa că informația ta e falsă. Poate o să-ți pui și întrebarea când au reușit românii să-și construiască prima biserică în Tg Lăpuș îți dau un indiciu 1849 și fi sigur că nu a fost ortodoxă sau sfințită de ortodocși. Să nu uiți că românii foarte greu au reușit să ridice biserici în orașele sau comunele preponderent maghiare iar reușita sa datorat papistașilor greco catolici români și nu ierarhiei sârbe. La Tg Lăpuș greco-catolicii la 1700 nu aveau ce biserică să primească de la Maria Terezia. Îndemnul autorului articolului la pace e interesant pentru că acei eroi au fost greco-catolici și să negi dreptul la o informație corectă istoric mi se pare azi sfidător la ceea ce înseamnă democrație. E drept că unii au rămas cu sechelele de propagandă comunistă cu care s-au hrănit bine în anii de dinainte de 89 și o fac și azi.

  • Eu cred ca stau destul de bine cu istoria, mai ales in problemele acestea sensibile care privesc identitatea romanilor. Stiu cind a domnit Maria Tereza, eu am vorbit de intreaga perioada de dupa 1700 in care fireste, Maria Tereza a vut un rol important. Si n-am vorbit de biserica din Tg. Lapus, am vorbit de prigoana impotriva romanilor ortodocsi din Transilvania, cind au fost practic fortati sa treaca la catolicism. Metodele de convingere au fost multe si diversificate: de la scutiri de impozite pentru preotii care acceptau convertirea la calolicism, pana la bombardarea bisericilor ortodoxe de catre armata austriaca. In anii 1700 armata generalului austriac Buccow (omul de incredere al Mariei Tereza) a bombardat si distrus aproape 300 biserici si minastiri ortodoxe din Transilvania. Ruinele citorva dintre ele se vad chiar si astazi. Asa se explica de ce s-au ridicat martirii Horia, Closca si Crisan in 1784, pentru ca pe linga toate relele, la aceea vreme romanii mai erau si iobagi. Pana la urma iobagia a fost desfiintata in 1785.
   Sa ma ierte credinciosii greco-catolici, Transilvania a dat multe personalitati culturale care au fost de religie greco-catolica dar care au contribuit la afirmarea identitatii romanesti (cum au fost reprezentantii Scolii Ardelene), dar adevarul trebuie spus complet cu bune si rele, mai ales pentru cei care vad numai prigoana cpmunista impotriva bisericii greco-catolice (fapt adevarat), dar se fac ca nu vad prigoana la care au fost supusi romanii ortodocsi de-a lungul istoriei.
   In incheiere o intrebare pentru „Lapusean”: toti cei care nu sint de acord cu tine fac „propaganda comunista”? Simpla ta supozitie te face sa fii lipsit de credibilitate, deci n-o sa-ti mai raspund.

 2. Biserica despre care este vorba a fost construita de greco-catolici in perioada 1906-1912.Dupa 1 decembrie 1948 a devenit ortodoxa,Bancile au ramas in incinta bisericii.La fel si statuia fecioarei.Ortodocsii aveau strinse materiale sa-si construiasca o biserica.Nu s-a mai construit , iar materialele s-au vindut.

 3. Inainte de 1700 n-a existat Biserica greco-catolica in Transilvania. Cei care acum se lasa manipulati sint bieti naivi cu scoala putina si minte si mai putina. Sint manipulati de indivizi verosi, clerici dubiosi, a caror scop este obtinerea de foloase materiale, pozitie sau influenta.
  Asa este, bisericile greco-catolice au fost furate de la ortodocsi incepind cu anii 1700, iar asta s-a facut la presiunea austriecilor (imparateasa Maria Tereza a avut un rol important), care au considerat Biserica Ortodoxa ca o biserica tolerata in Transilvania si au dorit sa-i rupa pe romani de Biserica Ortodoxa si sa-i determine sa adere la Biserica Romano-Catolica.
  Asta e in esenta toata filozofia, probabil multi enoriasi greco-catolici nici macar nu cunosc acest lucru si se lasa tiriti in scandaluri.

 4. Dar biserica greco-catolică când a devenit greco-catolică? A fost construită de greco-catolici sau furată de la ortodocși ca majoritatea bisericilor greco-catolice construite înainte de 1700 de ortodocși? Sunt sigur că nu va apărea acest comentariu.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.