Unire prin literatură la Vișeu de Sus

0
273

La Vișeu de Sus, săptămâna Centenarului a fost plină de activități culturale, organizate atât de Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, cât și de școlile din oraș, toate punând un accent deosebit pe importanța marii sărbători a tuturor românilor.

Joi, 29 noiembrie, la Primăria Vișeu de Sus, a avut loc o activitate literară dedicată Marii Uniri și sărbătoririi a 100 de ani de România Mare: „Unitatea națională oglindită în limba și literatura română”. Inițiată de Gabriela Szerasz, bibliotecar-documentarist, acțiunea a vizat ideea de unitate în literatura română, de la cronicari și până la scriitorii clasici și moderni.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de Stat, a urmat cuvântul de deschidere al directorului Centrului Cultural-Social, dr. Anuța Pop, și prezentarea proiectului de către Gabriela Szerasz, de la Biblioteca Vișeu de Sus, și prof. Monica Grad, din partea Liceului Teoretic.
Programul pregătit de elevi împreună cu profesorii (Ana Andreica, Monica Grad, Petruța Rus și Mihaela Boșca) a fost divers. Elevii au recitat versuri și au prezentat fragmente cunoscute sau mai puțin cunoscute din lucrări ale scriitorilor români: ,,Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae”, „Odă ostașilor români” – Vasile Alecsandri, ,,Să vorbim românește!” – Bogdan Petriceicu Hașdeu, „Ce-aș vrea” – Alexandru Macedonski, ,,Doina” – Mihai Eminescu, ,,Țara noastră” – Otilia Cazimir, ,,Cântec” – George Coșbuc. „Balada lui Pintea”, într-o interpretare deosebită, a încheiat programul.
La eveniment au participat și elevi ai Liceului Tehnologic, însoțiți de prof. Ana Maria Crețea, și ai Școlii Gimnaziale nr. 7, împreună cu prof. Ioana Ciuban. Elevii au arătat că știu să prețuiască ideea de unitate națională și că înțeleg importanța pe care limba română a avut-o în consolidarea ca stat unitar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.