Guvernul îngheață punctul de pensie până în septembrie 2019

0
73

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei, urmând ca abia din 1 septembrie 2019 să crească la 1.265 lei. În 2019, se suspendă ocuparea posturilor vacante la stat, iar angajații din instituțiile publice, inclusiv cele finanțate din venituri proprii, rămân fără premii, indemnizația de hrană și de vacanță în 2019, se arată într-un proiect de OUG care urmează să fie adoptat de Guvern pe 7 decembrie.

Iată cele mai importante propuneri din OUG care urmează a fi adoptate

• Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei, iar începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei.
• Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari se menține la 640 lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% și este de 704 lei.
• În anul 2019, indicele de corecție, prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, este de 1,20.
• Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizația brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018.
• Angajații din instituțiile publice, inclusiv cele finanțate din venituri proprii, rămân fără premii, indemnizația de hrană și de vacanță în 2019.
Fac excepție de la această prevedere personalul din sistemul sanitar, care a beneficiat în anul 2018 de indemnizația de hrană. Acești angajați vor primi indemnizația de hrană și în anul 2019.
Personalul din învățământul superior de stat poate beneficia, în anul 2019, de indemnizația de hrană care se acordă doar din venituri proprii ale universităților de stat.
• Începând cu 1 ianuarie 2019 până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice. Prin excepție de la această prevedere, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
• În anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
Prin excepție de la aceste prevederi, în anul 2019, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația în vigoare în luna iunie 2017.
• În anul 2019, pentru personalul militar, polițiș­tii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie se mențin la nivelul lunii decembrie 2018.
• În anul 2019, cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană și, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și valoarea financiară a drepturilor de echipament acordate personalului militar se men­țin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.