În continuare, pensiile speciale vor putea fi cumulate cu cele publice

0
53

– proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat de Senat –

Din forma proiectului viitoarei legi a pensiilor, aprobată în Senat și trimisă la Camera Deputaților, reiese că, în continuare, va fi posibil cumulul unei pensii de serviciu cu una din sistemul public. În schimb, nu va fi permis cumulul dintre cele patru categorii de pensie, reglementate de noua lege.
În viitoarea lege a pensiilor vor exista patru categorii de pensii publice: cea pentru limită de vârs­tă, pensia anticipată (cea parțială nu se mai regăseș­te), pensia de invaliditate și cea de urmaș. Conform Proiectului de lege privind sistemul public de pensii, în sistemul public, un asigurat va putea beneficia de doar o singură categorie din acestea patru.
Proiectul de lege, adoptat recent de Senat, va trebui dezbătut și în Camera Deputaților, unde se dă votul final, apoi promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021.
Nici în legea actuală și nici în actualul proiect nu există o interdicție cu privire la cumulul dintre o pensie de serviciu, acordată în baza unei legi speciale, și una dintre cele reglementate de legea pensiilor. Prin urmare, nici în viitoarea lege a pensiilor nu se propune înlăturarea acestui cumul.
Categoriile de asigurați care au dreptul la o pensie specială vor putea să o încaseze simultan cu cea din sistemul public, atunci când se îndeplinesc condițiile legale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.