Două volume lansate de Săluc Horvat • „O amprentă literară” pe direcția de azi

0
172
Gheorghe Pârja, Delia Munteanu, Săluc Horvat, Daniela Sitar-Tăut, Teodor Ardelean
Gheorghe Pârja, Delia Munteanu, Săluc Horvat, Daniela Sitar-Tăut, Teodor Ardelean

Bibliograful și istoricul literar Săluc Horvat a lansat recent, la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, volumele: „De la Ion al Glanetașului la Apostol Bologa. Doi eroi, două destine”, apărut la Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017 și „Cronici și comentarii literare”, vol. II, apărut la Editura Tipo Moldova, Iași, 2018. Cei prezenți au remarcat efortul pe care istoricul literar îl face în această încercare de redresare culturală.
„Ceea ce trebuie remarcat în cazul domnului profesor e devoțiunea pentru clasici. Și mă refer aici la două repere majore ale exegezelor Domniei Sale. În primul rând, Eminescu și cartea care va rămâne de referință pentru orice cercetător este Dicționarul Cronologic Eminescu, respectiv Cartea de-a lungul anilor. Pe de altă parte, exegezele alocate lui Liviu Rebreanu. Nu e ușor să scrii despre Liviu Rebreanu, mai ales în Ardeal. În Ardeal este gustat altfel. Efortul domnului Săluc este cu atât mai lăudabil într-o perioadă de eternă tranziție. Din punctul meu de vedere, singura revenire posibilă culturală este cea înspre clasici și cea înspre interbelici”, a punctat prof.dr. Daniela Sitar-Tăut.
Pe de altă parte, prof. dr. Delia Mun­teanu, care l-a avut ca profesor pe Săluc Horvat a remarcat că “pentru Domnia Sa, studiul, scrisul, lectura, reprezintă un mod de a fi. Este în același timp forma lui de libertate. E drumul spre el însuși, calea către ceilalți. Săluc Horvat crede în rolul formativ al literaturii. El caută să înțeleagă nevoile contemporaneității în domeniu. Își pune amprenta pe ceea ce Maiorescu numește direc­țiile de azi”, a adăugat Delia Munteanu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.