Ţigări, în valoare de 75.300 lei, confiscate la frontiera de nord

0
88

Poliţiştii de frontieră din Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat peste 6.400 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, marfă ce urma să ajungă pe piaţa neagră de desfacere din zonă.

Un echipaj mobil al poliţiei de frontieră a identificat, pe raza localităţii Bocicoiu Mare, un autoturism marca Volkswagen Golf, în care au observat mai multe colete cu ţigări.
La faţa locului a fost solicitată o echipă de intervenţie care a procedat la cercetarea zonei, astfel, în apropiere, a fost descoperită o persoană de sex masculin, care se ascundea în scara unui bloc şi care nu îşi justifica prezenţa în zonă.
Persoana în cauză şi maşina au fost duse la se­diu pentru continuarea cer­cetărilor, unde, în urma inventarierii ţigărilor descoperite, a rezultat cantitatea de 6.430 pachete, de provenienţă ucraineană, a căror valoare se ridică la suma de 75.300 lei.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă şi la finalizarea acestora urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

41 de cetăţeni străini intenţionau să treacă ilegal frontiera

Poliţiştii de frontieră din Nădlac au interceptat şi reţinut, în apropierea fâşiei de protecţie a frontierei de stat, 22 de persoane care încercau să treacă ilegal frontiera în Ungaria. În acelaşi timp, autorităţile de frontieră din ţara vecină au anunţat că, în imediata apropiere a graniţei, a fost depistat un alt grup de 19 persoane.
Grupul depistat pe teritoriul României a fost condus la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac pentru cercetări, iar în cadrul primelor verificări s-a stabilit că sunt 21 de cetăţeni din Irak şi unul din Afganistan, dintre care 15 adulţi, având vârste cuprinse între 19 şi 40 de ani şi 7 minori, cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, majoritatea solicitanţi de azil în România.
Persoanele în cauză au declarat că intenţionau să ajungă în state din vestul Europei, unde doreau să-şi găsească locuri de muncă.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Minori ascunşi într-un autoturism

În Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I – Nagylak, s-a prezentat, pentru a ieşi din ţară, cetăţeanul maghiar B.F., în vârstă de 43 ani, conducând un autoturism marca Nissan, înmatriculat în Ungaria. Împreună cu acesta mai călătoreau doi pasageri cu cetăţenie maghiară şi un cetăţean român.
Cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră au descoperit, pe bancheta din spate a mijlocului de transport, 3 minori, ascunşi sub o pătură, printre bagaje, fără a avea asupra lor documente de identitate.
În urma verificărilor, s-a constatat că aceştia sunt copiii pasagerilor, G.S., în vârstă de 28 de ani şi H.S., în vârstă de 30 de ani, care au recurs la această metodă deoarece nu aveau documente de călătorie pentru minori şi intenţionau să ajungă cu aceştia în Ungaria.
În cauză, părinţii sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

A crescut, cu peste 70%, numărul autovehiculelor furate şi descoperite

În anul 2018 (11 luni), în urma acţiunilor desfăşurate în punctele de frontieră şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 239 autovehicule (196 autoturisme, 27 microbuze, 4 motociclete, 8 automarfare şi 4 remorci), care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost depistate 138 de autovehicule, în acest an s-a constatat o creştere de peste 70%.
Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, în PTF Petea (jud. Satu Mare), PTF Nădlac II (Arad) şi PTF Borş (Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Republica Moldova, în PTF Albiţa şi Sculeni, precum şi la graniţa cu Bulgaria.
În această perioadă au fost constatate 266 de infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi, sârbi, sloveni, spanioli şi ucraineni.
Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorităţi sau reclamate ca fiind furate în străinătate, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE.
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.