Domnul … Trandafir

0
120

De când mă știu, cred că harul de a fi dascăl este dat doar acelora dintre noi făcuți să-i slujească o viață de om virtuțile. Să știi carte cât mai multă și să te pricepi a face pe alții să-i placă de ea. Să-l convingi pe școlar, mic sau mare, că pe măsură ce știe mai multe trebuie să adune mai multe. Pe dascăl, nu-l uiți toată viața, fie și pentru faptul că de la el ai deprins acele lucruri de preț: scrisul, cititul, socotitul. Pentru fiecare dintre noi, el este Domnul Trandafir al nostru, precum scria, cu atâta emoție, Sadoveanu.
Băimărenii au numeroși Domni Trandafiri, cu ei în minte parcurgând cărările existenței, evocându-i cu dragoste, cu dor. Unul dintre ei este domnul Valer Turcu-Iorga (foto). Clujean prin naștere (a văzut lumina zilei în Tritenii de Jos), devenit maramureșean de-al nostru. Ghiozdanul nostru a fost agățat cu pioșenie în cui, pentru a fi la îndemâna celor de după noi, în cazul meu: fiul, fiică-mea, apoi nepoata în vârstă de trei luni. Dar dragul de dascăli mi-a rămas neschimbat, le caut amintirea cu orice ocazie.
Domnul Valer Turcu-Iorga își cheamă din nou cititorii să-i fie aproape, căci a recidivat în calitate de autor de cărți de învățătură. Volumul apărut în 2018 la editura Proema se cheamă „Buchet de reflecții” și este unul aparte. Adună între coperți cugetări scânteietoare, coagulate din frecușurile vieții, din îndelungate și alese lecturi, din știința de a alege adevăruri de opusul lor, din situarea de partea elementului relevant, evitându-l pe cel irelevant, izolând grâul de neghină, ca să vorbim mai pe românește.
Autorul ține să introducă cititorul în aria de cuprindere a aforismului, concept cu care operează în cazul de față. Aforismul, ne atrage atenția domnia sa, transmite înțelepciunea celor înțelepți și experiența multor generații. Aforismele, ne mai spune autorul, sunt ușor de citit, dar cu ceva mai greu de asimilat. De aceea, trebuie citite fără grabă. Uneori, se cuvine să revenim asupra lor, pentru a le înțelege esența. Iată cinci reflecții:
– Rănile sufletești se vindecă cu iubire și iertare;
– Prietenia este o relație de echivalență. Ea este reflexivă, simetrică și tranzitivă;
– Fără amintiri am fi fără trecut;
– Răul triumfă dacă binele nu se împotrivește;
– Un om pasionat pentru învățătură nu termină niciodată de învățat.
Poftiți și luați în mână această carte!
Nicolae BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.