La Crevedia despre Nicolae

0
39

Crevedia este o comună din județul Giurgiu, situată pe Neajlov, nu departe de valea unde Mihai Viteazul s-a războit cu turcii acum patru secole și mai bine. Așezare de gospodari puși de soartă să-și câștige existența din cultivarea pământului, creșterea vitelor și a albinelor. Pădurea din apropiere, Căscioreanca, reprezintă și azi un bazin cu căutare pentru staționarea stupilor, aduși de proprietari să agonisească polenul mult râvnit. Am aflat și explicația acelui turn de pe dealul din marginea satului, înalt cât un bloc de câteva etaje. Regia statului avea aici un centru de recoltare a tutunului, cultivat de țăranii locului. Veneau încoace, am aflat, cultivatori de tutun din toate satele din această parte a câmpiei de sud a țării, unde Vlașca de altă dată se învecina cu mai multe județe: Teleorman, Ilfov, Dâmbovița, Pitești.
Rostul venirii la Crevedia a fost lansarea unei cărți abia ivite de sub tipar, legată de locul unde am ajuns. Scriitorul Nicolae Crevedia se năștea aici în anul 1902 și a rămas legat de aceste meleaguri cât a trăit, chiar și după mutarea în capitală, unde s-a manifestat ca poet și publicist de marcă. George Călinescu îl reține ca poet, propunându-ni-l ca atare în „ Istoria literaturii române de la origini până în prezent”. Se numea Cârstea după tată, dar a preferat să intre în istorie cu numele satului unde a văzut lumina zilei, precum Dimitrie Bolintineanu, născut la Bolintin Vale din mamă localnică și tată macedonean, Ianache Cosmad.
Nicolae Crevedia este un necunoscut pentru generația noastră, nu ne-a vorbit nimeni despre el în școală. Biblioteca Județeană „I. A. Basarabescu” din Giurgiu va finaliza proiectul inițiat de regretatul publicist Dan Mucenic, iar până atunci avem sub ochi jurnalul lui Nicolae Crevedia, publicată cu ajutorul fiicei scriitorului. Cartea acoperă anii de copilărie și adolescență, inclusiv mersul la București pentru studii. Sunt însemnări care se citesc cu sufletul la gură. Condeierul relatează viața văzută de la firul ierbii, de el însuși, copilandrul și tinerelul de atunci. Fotografiază zile și nopți petrecute pe malul Neajlovului, este atent la sugrumarea vieții satului de două războaie care adună pe oricine putea ține în mână o armă. El, absolvent a cinci clase primare, face de serviciu la primărie, suplinindu-i pe mai vârstnicii duși pe front. Are prilejul să-i vadă de aproape pe husarii instalați în sat după dezastrul de la Turtucaia. Ne alegem cu o înțelegere a satului românesc de atunci, pricepem prețul pe care fiecare în felul său l-a achitat în contul României Mari ce va veni.
Lansarea cărții a avut loc în localul școlii gimnaziale din comună, care poartă numele „Nicolae Crevedia”. Clădire ARE două etaje, o raritate în zonă. Audiența a fost numeroasă, în principal elevi și cadre didactice, reprezentanți ai primăriei locale și din satele apropiate. Despre scriitorul Nicolae Crevedia, despre viața și opera sa poetică și publicistică, au vorbit trei scriitori din București: Nicolae Dan Fruntelată, Dan Claudiu Tănăsescu și Neagu Udroiu.
Nicolae BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.