Noi am construit Baia Mare!

0
377

Citesc nu de puține ori informații despre cât de „idioți” au fost comuniștii, sau alte apelative de dispreț pentru cele 13 milioane de români care au mai rămas după Al Doilea Război Mondial și ciuntirea țării, dintre care cam 6 milioane erau „bărbați”, iar 1,5 milioane erau invalizi de război sau mutilați și mulți cu boli incurabile, precum TBC-ul.
Acești români cu sufletele mutilate au reușit să curețe urmele războiului și, din aproape în aproape, dintr-un KD-35 au făcut Tractorul Universal U 650…, care a mecanizat toată agricultura socialistă. Introducerea curentului electric a fost o sărbătoare pentru orașe și sate (până atunci, pentru a construi un atelier sau o uzină, trebuia să ai propria uzină electrică, și era mai scumpă decât fabrica.
Și Baia Mare a trecut prin aceste etape. Noi eram pe atunci tineri, lucram fără echipamente de protecția muncii și eram victimele bolilor profesionale: saturnism, silicoză, otrăviri cu cianură, intoxicații cu acizi, pierderi de organe, în special ochii și brațele erau în pericol. Noi și părinții noștri am construit în Baia Mare mai întâi un bloc cu 4 niveluri și 50 de apartamente și pas cu pas am ajuns că ridicăm apoi un oraș cu zeci de mii de blocuri în care locuim acum cei mulți, ca proprietari.
Rușii ne-au ajutat să ne refacem industria, cum ar face un părinte pentru fiii lui. Le-am mulțumit frumos, cum numai noi știm … și ne-am apucat să-i bârfim. Dacă românii au ceva cu Ceaușescu, deși a fost mare patriot, să dea în el. Dar să nu îi jignim pe cei care ne-au construit apartamentele și orașele în care locuim. Poate că e timpul ca bârfa să dispară dintre români, asta înțeleg eu prin reîntregirea țării, măcar acum, după 100 de ani.
T. G. ROCNEANU, Baia Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.