Iată de ce nu sînt bani la buget!

0
77

Sistemul financiar și Codul fiscal au mari lacune, de vreme ce multe societăți comerciale care lucrează exclusiv pentru stat încarcă lista celor care nu-și achită taxele și impozitele către bugetele publice. Este un fel de a te minți singur, așa cum procedau comuniștii când făceau raportările. Erau umflate realizările cu pompă politică, pentru a se demonstra eficiența.

Cum se explică faptul că societățile comerciale și regiile de stat sînt datoare la stat. Pentru că datornicii se măsoară cu aceași unitate. Producătorii privați sînt trecuți prin „ciur și dârmon”, ca nici o lețcaie din averea națională să nu iasă din țară. Iar lanțurile comerciale, care încasează zilnic miliarde le lei, transferă profitul în țările de origine. Unitățile bugetare nu trebuie să se încarce cu nici un fel de datorii de la și pentru stat, din moment ce ele sînt statul. Armata, ministerul public, ministerul de interne, administrația în general, sănătatea, învățămîntul nu trebuie încărcate cu realizări și datorii. Contabilicește or fi justificate, dar în realitate averea statului este aceeași.
Uniformizarea salariilor bugetare în funcție de responsabilitatea și realizările proiectelor propuse pe fiecare sistem trebuie să devină măsura retribuției. Mărirea prea mare a salariilor bugetare, în vederea cîștigării unei mase electorale, duce la înver­șunarea salariaților din privat. Excedentul de func­ționari din unitățile admnistrativ teritoriale și salariile supraevaluate în raport cu munca și responsabilitatea grevează bugetul local. Dacă 20% din buget se acordă ca salarii, atunci cum să mai construiești ceva?
În sănătate, sumele colectate de CAS trec printr-un hățiș dominat de interesele farmacologilor și medicilor, peste ale bolnavilor. Mortalitatea și sporul natural sînt date la cheremul marilor lanțuri de industrie farmacologică, acestea le dictează și medicilor ce medicamente să prescrie, conform așa-ziselor protocoale respectate la sânge, în caz contrar medicul va fi acuzat de malpraxis.
O responsabilitate mare au și magistrații, în speță judecătorii și procurorii, și numai puțin avocații.
Resursele naturale de orice fel, precum și produsele agricole, toate să fie industrializate și aduse cât mai aproape de forma finală de consum, spre a limita exportul ieftin și importul scump. Dacă am revenit o țară agrară, atunci măcar să nu devenim grânarul Europei, să vindem ieftin grâul și să cumpărăm scump macaroanele.
Să nu permitem declan­șarea de „arme biologice” pe teritoriul țării (gripă aviară, vacă nebună, pestă porcină și alte boli).
Cei care sînt plătiți pentru protecția țării să fie premiați cînd prin munca lor reușesc să anihileze rețele economice adverse, care aduc prejudicii economiei naționale. „Teroriștii” comerciali aduc mult rău țărilor europene, inclusiv României – aceasta este problema majoră. (V.T.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.