Învăţământul, prioritar în Tăuţii–Măgherăuş

0
14

Administraţia locală din Tăuţii-Măgherăuş investeşte din ce în ce mai mult în educaţia copiilor din oraş. Astfel, în ultima vreme s-a reabilitat liceul tehnologic, s-a construit o grădiniţă nouă cu program prelungit, iar acum planurile primăriei sunt de a realiza un campus şcolar.
Nu a fost uitat nici învăţământul dual şi cel profesional, care ar rezolva problema forţei de muncă atât de mult căutată de agenţii economici din zonă: „Am inaugurat gră­diniţa cu program prelungit, ce are o capacitate pentru 60 de copii în prezent, deoarece avem cereri foarte multe de noi locuri. Un lucru care a creat mari probleme în orăşelul nostru a fost acela că părinţii navetau în Baia Mare pentru a-şi duce copiii la creşele şi grădiniţele de acolo, deoarece la noi nu erau suficiente locuri. Acesta a fost motivul pentru care am şi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest încă un proiect frumos, de construire a unui campus şcolar, cu o creşă şi încă o grădiniţă cu pa­tru grupe. Însă cel mai important lucru este că avem copii mulţi, spre deosebire de alţii. Noi avem destui, aşa că le creăm spaţii pentru cazarea şi educarea lor. Avem şi liceul care se dezvoltă, are a doua promoţie. Profilul său este electrotehnic, ales tocmai pentru fabricile care sunt în raza noastră administrativă şi care au tot timpul nevoie de forţă de muncă. De asemenea, din acest an, adică anul şcolar 2019 – 2020, ne-am propus să înfiinţăm şi învăţământul dual în cartierul Nistru, fiindcă avem acolo un spaţiu foarte frumos, adecvat, o şcoală cu trei nivele, astfel că un etaj îl putem aloca pentru învăţământul dual, precum şi pentru o şcoală profesională pe meserii”, a spus Anton Ardelean, primarul din Tăuţii – Măgherăuş.

Elevi suficienţi în oraş şi cartierele aparţinătoare

Tăuţii – Măgherăuş nu duce lipsă de copii. Astfel, efectivul de elevi trece de 600 în total, ei urmând cursurile în cele două unităţi de învăţământ de pe raza administrativă a oraşului: „Avem elevi destul de mulţi faţă de alte localităţi. Ei sunt sunt împărţiţi după cum urmează: o parte la Liceul Tehnologic din Tăuţii-Măgherăuş, iar ceilalţi la structura din Nistru, unde dorim să înfiinţăm şi şcoală profesională, poate şi învăţământ dual, dar asta nu­mai cu eforturi mari, având în vedere şi dorinţa părinţilor. Mulţi preferă liceele chiar dacă, din punctul meu de vedere, ar fi mult mai util pentru unii copii să urmeze o profesională, după absolvirea căreia au asigurată o calificare, o meserie şi se pot încadra mai uşor în câmpul muncii”, spunea Loredana Ofrim, directorul Liceului Tehnologic „Traian Vuia” din Tăuţii – Măgherăuş, la debutul anului şcolar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.