Iuliu Maniu, omagiat la Cluj

0
34

Ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu s-a desfăşurat marţi, pe un ger de minus 12 grade Celsius. Amplasată în Piaţa Ştefan cel Mare, din Cluj-Napoca, opera din bronz a sculptorului maramureşean Dr. Ioan Marchiş a fost dezvelită de acad. Emil Burzo (domnia sa a comandat şi finanţat lucrarea) şi primarul Emil Boc.

Organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, în parteneriat cu primăria Cluj-Napoca şi Universitatea ”Babeş-Bolyai”, inaugurarea monumentului a coincis cu aniversarea a 146 ani de la naşterea lui Iuliu Maniu, ca un omagiu adus marelui om de stat, unul dintre artizanii Marii Uniri.
În prezenţa unui numeros public, a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi naţionale, precum şi a mai multor membri ai Academiei Române, au vorbit: Acad. Emil Burzo, Preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Emil Boc, primarul municipiului, fostul Preşedinte Emil Constantinescu, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, secretarul de stat în Ministrul Culturii, Alexandru Pugna, prorectorul UBB, Dr. Ioan Bolovan dr. Ioan Boilă, nepot al lui Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. Serviciul divin a fost oficiat în sobor de preoţi, de ÎPS Andrei, Mitropolitul Ortodox al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, respectiv de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj şi Gherla.
Evenimentul a mai cuprins citirea unui fragment din discursul rostit de Iuliu Maniu în plenul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, în interpretarea actorului Ruslan Bârlea de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.
La finalul ceremoniei au fost depuse coroane de flori la statuia sub care a fost îngropată o urnă cu pământ adus din satul natal, Bădăcin. (adn)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.