Proiect de 5 milioane euro pentru reducerea poluării în Seini

1
74

Administraţia locală din Seini tocmai a semnat un contract de finanţare pentru cel mai mare proiect de investiţii pe care oraşul l-a avut până în prezent. Este vorba despre „Stimularea mobilităţii nemotorizate în oraşul Seini”, pentru care urbea a primit circa 5 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Prin acest proiect se urmăreşte descurajarea folosirii autoturismelor şi utilizarea transportului public, dar şi a unor sisteme nemotorizate, creându-se astfel condiţiile pentru reducerea numărului autoturismelor şi implicit reducerea emisiilor de echivalent CO2. Gabriela Tulbure, primarul din Seini, a precizat: „În 3 ianuarie am semnat contractul de finanţare pentru proiectul Stimularea mobilităţii nemotorizate în oraşul Seini. Acesta este cel mai mare, ca sumă, semnat de noi vreodată. Valoarea lui este de 5 milioane de euro, în lei fiind aproximativ 23 milioane. Perioada de implementare este 102 luni, dar noi sperăm că îl vom implementa mult mai repede. Studiul de fezabilitate l-am terminat în 2015 şi atunci am ales ca interval 2015 – 2023, de aceea este perioada aşa de mare, dar noi sperăm că îl vom realiza mult mai repede. În acest moment pregătim documentaţia pentru licitaţie. În cadrul proiectului intră mai multe străzi ce vor fi reabilitate: carosabil, trotuare, pistă de biciclete, rigole. Pe strada Industriilor va fi o rută ocolitoare, care se face până la pod. De asemenea, alt traseu este de la sensul giratoriu din centru şi până la ieşirea către localitatea Apa, unde se vor face alei pietonale pe ambele sensuri. Este vorba şi de toată strada Cuza Vodă, de la intersecţie şi până la pod. Pistele de biciclete vor avea lăţimea de 2 metri şi o lungime de 4 kilometri. Se va extinde şi sistemul de iluminat public pe tot traseul pistei de biciclete. Se va completa şi numărul camerelor de supravegheat, ajungând la 32 în total, pe mai multe străzi din oraş”. În ceea ce priveşte transportul în co­mun, se vor realiza 4 staţii de autobuz, suplimentar faţă de cele prevăzute în alte proiecte. Nu în ultimul rând, zonele pietonale din centru vor fi modernizate până către ieşirea din localitate, înspre Satu Mare. 85% din totalul valorii eligibile a proiectului este asigurată din fonduri FEDR, 13% de la Bugetul de stat, iar restul de 2% reprezintă cofinanţarea beneficiarului, adică primăria.
Ideea de la care a pornit acest proiect a fost aceea de a reduce poluarea cu noxe a oraşului, ce a ajuns la cote mari. Autorităţile locale din Seini au finalizat „Planul de mobilitate urbană”, din care rezultă că localitatea este tranzitată în fiecare oră de vârf de aproximativ 1.300 maşini, adică de 21 autovehicule pe minut! Astfel, primăria doreşte să ia măsuri pentru reducerea cantităţii de gaze nocive din oraş.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.