Președintele Consiliului European, Donald Tusk – discurs fulminant la București: E timpul să fim geniali și în politică

1
54

Polonezii au trimis în Europa un tip elevat, cu un orizont cultural și politic remarcabil, dar și cu un pic de umor.
Donald Tusk a venit la București bine echipat cultural, politic și psihologic, probând în discursul său cultură generală, abil comportament politic, cunoașterea nu doar a problemelor noastre politice, ci și a limbii române și a multora din valorile culturale românești recunoscute în lume, care fascinează mereu, îi încântă pe cei avizați și promovează România mai mult decât orice altceva, altcineva. Ce onoare pentru noi!
S-au sesizat oare politicienii noștri care ne sunt valorile? – intelectualitatea, oamenii de cultură, muzicienii de talie universală, precum George Enescu, poeții, precum Nichita Stănescu, creatori de paradigme culturale precum Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Tristan Tzara, filosofii – Cioran, Pleșu, sportivii – Nadia Comăneci, Helmuth Duck­a­dam, brandurile precum Dacia…
Au înțeles oare deciden­ții noștri politici ce și cum trebuie să știi, să ai și să respecți ca să fii politician de clasă? A avut cineva acolo un discurs pe măsură? S-a înțeles oare mesajul lui Donald Tusk din și de dincolo de cuvinte?
„Fac apel la români să apere libertatea, integritatea, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care a apărat portarul Helmuth Duckadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor de la Sevilla. Fac apel la români să apere fundamentele civilizației noastre europene” – a spus direct și tranșant președintele Consiliului European. Să ne „cântăm” adică și să interpretăm la nivel european propria partitură politică și democratică, așa cum genialul George Enescu a creat și a interpretat Rapsodia Română – acesta a fost îndemnul politicianului.
Avem creatori valoroși și redutabili în atâtea domenii, inteligența și creativitatea românească sunt recunoscute în lume, avem talente și nume de reputație internațională care onorează România. Suntem la standarde europene și universale în domeniile culturii, creației, filosofiei, poeziei, sportului, construcției de mașinii.
În politică, însă, riscăm enorm: incompeten­ță, fanatism, obtuzitate, incultură, ignoranță, agramatism cultural și politic – fiindcă nestăpânind ethosul patriei tale ce politică ești în stare să faci?!… Șmecheria adoptată ca strategie, „jocul politic”, chipurile, trucurile de tot felul… nu sunt valori, nu sunt valori, ah, nu sunt valori…
Prin urmare, tipul șmecherului impus sau tolerat – cultivat chiar – în politica românească de după ‘89 o dată-n plus, și mai nou și al insului agramat, ne poate face praf țara, valorile, prestigiul, istoria. Nici dandysmul, nici dadysmul, nici afacerile oneroase nu aduc performanță și recunoaștere. Nu!
E timpul ca politicianul român să fie selectat din sfera inșilor cultivați, cu aură intelectuală reală, a celor performanți mai întâi de toate în ceva, în vreo profesie, a celor care radiază cunoaștere, încredere, creativitate, capacitate de a conduce și dezvolta domenii. Ne-am săturat de țopism, de agramatism și de trucuri, de șmecheri suiți pe post de lideri.
E timpul să fim din nou, după un secol, geniali și în politică! Așa cum au fost acei înaintași care au făurit România Mare, adică elitele Unirii.
Terezia FILIP

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.