Vești bune pentru minerit

0
409

Niculae Bădălău (foto), ministrul Economiei, a prezentat proiectele miniere prioritare ale Ministerului Economiei: cariere, mine, iazuri de decantare, care nu necesită fonduri de la bugetul statului. S.C. Cuprumin S.A. Roșia Poieni – Abrud, județul Alba, și S.C. Moldomin Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, reprezintă 92% din producția de cupru a țării, iar ca resursă minerală ocupă locul trei în Europa. Statul nu mai permite exportul de materie primă. Aceste zăcăminte conţin cupru, dar şi aur, argint și metale rare. Exploatarea aurului și a cuprului a fost blocată, dar acum apar investitori, a declarat ministrul.
La Moldomin, printr-o investiție de 35 milioane euro, în urma prelucrării miniero-metalurgice și a vânzării metalelor rezultate, în trei ani, se va obține 1 miliard de euro. Pentru iazurile de decantare Ribița, Rovina din bazinul Brad și Valea Certejului – Deva, județul Hunedoara, există tehnologia de prelucrare necesară, cu respectarea condițiilor de mediu. La Remin Baia Mare, sunt trei perimetre cu conținut de aur, argint, plumb, cu licențe de exploatare și studii de fezabilitate. Cu o investiție minimă, se poate obține profit însemnat.
Aceste perimetre și iazurile sunt cuprinse în studiul „Mineritul în contextul dezvoltării durabile a României”, doi dintre coautori fiind din Maramureș.
În anul 2018, A.N.R.M., autoritatea statului în domeniul resurselor minerale, a organizat două concursuri de ofertă publică de concesionare pentru activități de explorare în 28 de perimetre, pentru minereuri. Președintele A.N.R.M, prin Ordinul 202 din 30 octombrie 2018, a aprobat șase licen­țe de dare în administrare pentru explorare de apă minerală terapeutică și ape geotermale. Astfel, Primăria comunei Oncești din Maramureș a preluat în administrare explorarea resurselor de apă minerală terapeutică în perimetrul Onceşti.
În 12 decembrie 2018, prin ordinul 241 al Președintelui A.N.R.M., au fost aprobate 11 licențe de concesionare pentru explorare de resurse de lignit, de sare gemă, granit, dacit industrial și de construcție, de ape minerale și de ape geotermale de către diverse societăți comerciale. Explorarea resurselor de ape minerale terapeutice din perimetrul Ocna Șugatag a fost concesionată de Societatea Comercială BN SIND BALNEO TURISM S.R.L, cu sediul în București, pentru identificarea zăcămintelor, evaluarea cantitativă și calitativă a acestora, precum și determinarea condițiilor tehnice și economice de valorificare.
România dispune de resursele minerale necesare economiei ţării. Statul asigură zăcământul, cariera, mina, flotaţia, iar partenerul, procesarea metalurgică. Iată că în 2019 vin veşti bune pentru minerit!
Ing. Lazăr-Aurel PANTEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.