Prof. Dr. Gheorghe Bilaşcu – întemeietorul învăţământului stomatologic universitar în România

0
70

Recent, a apărut la Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu” din Cluj un volum deosebit, purtând semnătura unui colectiv de prestigiu: Nausica Petrescu, Radu – Septimiu Câmpian, Ion Petrovai, Aranka Ilea, Ondine Lucaciu, Dan Buhățel, dedicat vieții și activității celui care a fost Prof. Univ. Dr. Gheorghe Bilaşcu (1863-1926).

Lucrarea de față – care constituie o premieră editorială – cuprinde șapte capitole prefațate de Ion Petrovai de Petrova prin versurile închinate „Doctorului de aur” Gheorghe Bilașcu – „Drumul propăşirii”, de asemenea, prezentarea cărții realizată de Prof. Dr. Mihaela Băciuț, Facultatea Medicină Dentară UMF „Iuliu Hațieganu”- Cluj, ca și Repere Cronologice.
Capitolul I prezintă Petrova Maramureșului, vatra strămoșească a familiei Bilașcu.
Capitolul II ne informează despre neamul din care provine profesorul Gheorghe Bilașcu.
Capitolul III este dedicat vieții și activității profesorului Gheorghe Bilașcu.
Capitolul IV ilustrează Facultatea și anii petrecuți la Budapesta.
Capitolul V evocă re­întoarcerea definitivă în țară a Doctorului Gheorghe Bilașcu și întemeierea învățământului stomatologic la Universitatea „Daciei Superioare” din Cluj, România.
Capitolul VI prezintă crezul Profesorului Universitar Doctor Gheorghe Bilașcu.
Capitolul VII – cuprinde Opinii despre profesorul Gheorghe Bilașcu, dintre care menționăm rândurile scrise de subsemnatul: „Pro­feso­rul Doctor Gheorghe Bilașcu și-a iubit cu ardoare profesiunea, pe care a înfăptuit-o ca pe un adevărat apostolat. Îi revine meritul etern, acela care se cuvine deschizătorilor de drumuri, primilor îndrumători. În toți anii vieții sale a rămas același om devotat Maramureşului. În înfăţișarea lui parcă se oglindeau strămoşii mândri și îndrăzneți, cu sufletul deschis la tot ce este bun, înălțător. El era expresia pură a unui neam, de care, pe drept cuvânt era mândru. De aici a izvorât și stima străinului şi dragostea celor de un sânge cu el.”

Dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.