La Tg. Lăpuș, penurie de vaccin împotriva gripei

0
32

Vaccinarea împotriva gripei ar trebui să se facă în luna octombrie sau noiembrie, dar nu e rău nici în luna ianuarie. Cu risc mai mare de infectare sunt persoanele peste 65 de ani, copiii și adolescenții. Gripa este o afecțiune gravă, care poate duce la spitalizare și uneori la deces. Deoarece organismul produce anticorpi pentru a ne proteja împotriva virusului gripal (în aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului), este recomandat ca persoanele să se vaccineze din timp, înainte ca gripa să se răspândească.

Medicii și farmaciștii recomandă vaccinarea în fiecare an, din două motive. În primul rând, răspunsul imun al organismului la vaccin scade în timp, iar administrarea anuală oferă o protecție optimă. În al doilea rând, virusurile gripale sunt în continuă schimbare, iar conținutul vaccinului gripal este revizuit în fiecare an și, uneori, este actualizat pentru a ține pasul cu modificările virusurilor gripale. Gripa este diferită de răceală, debutează brusc și violent, în timp ce simp­tomele răcelii cresc gradual în intensitate. Perioada de incubație variază între 1 şi 4 zile, iar perioada de contagiozitate durează 5-7 zile. Persoanele care au gripă manifestă următoarele simptome: febră sau frisoane, tuse, durere de gât, nas înfundat, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, vărsături și diaree. La primele simptome, persoanele să se prezinte la medicul de familie.
În orașul Tg. Lăpuș, dintre cele trei farmacii, doar una, farmacia Dianthus, mai avea vaccin și numai pentru adulți (cam zece doze). „Anul trecut, au expirat vaccinurile în stoc, medicii de familie se rugau de pacienți să vină la vaccinat… Anul ăsta, după propaganda făcută, stocurile s-au epuizat repede”, ne explică farmacista. Luna pentru vaccinare este pe terminate (ianuarie) și, pentru că vaccinuri nu mai sunt, ne rămâne să ne ru­găm să nu ne îmbolnăvim. Dacă scăpăm, pe la anul ne vom vaccina cu siguran­ță… (parcă am mai văzut filmul ăsta).

Nick OPRIȘ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.