Protejarea pădurii şi a biodiversităţii din România

0
42

• Standardul Naţional FSC® – un nou aliat

• Peste 10.000 de specii depind direct de modul în care sunt gospodărite pădurile din ţara noastră

Pentru a contribui la administrarea sustenabilă a pădurilor din România, organizaţia internaţională Forest Stewardship Council (FSC) şi Grupul Naţional de Elaborare A Standardului au publicat în această lună Standardul Naţional FSC pentru România.

Certificarea FSC în România va fi bazată din acest an pe 10 principii, 70 de criterii şi aproape 250 de indicatori ce trebuie verificaţi de auditori externi ce raportează conformitatea sau lipsa acestora, cer măsuri corective sau determină dacă certificarea poate fi păstrată sau revocată.
“Standardul Naţional este expresia armonizării intereselor legitime de ordin economic, social şi de mediu, în forma unui consens ce priveşte cuantificarea şi evaluarea unui management forestier responsabil pentru România. Se stabileşte astfel un sistem de referinţă la care se pot raporta practicile silvice din România, sistem care se bucură de un acord larg al comunităţilor forestiere din România şi de o recunoaştere internaţională, prin sistemul de certificare FSC” – declară Radu Vlad, Coordonator proiecte regionale şi program păduri la WWF-România – Membru al Grupului Naţional de Elaborare a Standardului.
Standardul a fost elaborat în urma unui proces de peste patru ani, cu aportul reprezentanţilor domeniului forestier şi ai altor sectoare: administratori de păduri, companii, instituţii de învăţământ superior/cultură, comunităţi locale, organizaţii pentru drepturile muncitorilor şi nu în ultimul rând ONG-uri de mediu.
FSC le permite oamenilor să se implice şi să atace probleme ca poluarea aerului, schimbările climatice şi sursele de apă, acordând pădurilor atenţia cuvenită.
Momentan, 42% din pădurile României sunt certificate de către FSC.

WWF şi certificarea forestieră

În ultimii zece ani, WWF-România a susţinut administrarea sustenabilă a pădurilor prin implementarea de proiecte la nivel regional, inclusiv prin promovarea certificării managementului forestier în sistem FSC, ca instrument de transformare a pieţei şi promovare a practicilor forestiere responsabile, pentru un scop mai mare – protejarea pădurilor şi a biodiversităţii, combaterea schimbărilor climatice şi ocrotirea resurselor de apă proaspătă. WWF-România a contribuit efectiv la elaborarea propunerilor acestui standard în calitate de membru a camerei de mediu. (Informaţii primite de la Ştefan Văsuţiu)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.