Vârstnicii vor asociaţii de pensionari în mediul rural

0
84

Liderii pensionarilor maramureşeni au făcut în 29 ianuarie, un bilanţ al activităţii derulate anul trecut la nivel de Comitet Consultativ de Dialog Civic pentru Probleme Persoanelor Vârstnice. Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Ştefan Lupşa, a menţionat despre faptul că o serie de propuneri transmise la nivel central au fost luate în considerare şi rezolvate. S-a reuşit organizarea de întâlniri cu autorităţi şi cu parlamentari.

De asemenea, a fost majorată indemnizaţia pentru veteranii de război şi recalcularea pensiilor pentru persoanele din grupa I şi grupa a II-a de muncă. „Pentru anul acesta mai avem de rezolvat problema transportului în comun şi îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu care ar rezolva o parte din problemele (medicale, sociale, gospodăreşti) cu care se confruntă unii pensionari”, a mai adăugat preşedintele Ştefan Lupşe. Acesta a solicitat sprijin din partea primăriilor pentru înfiinţarea asociaţiilor de pensionari la nivel de comune sau localităţi din mediul rural, inclusiv spaţii unde să îşi desfăşoare activitatea, oferind ca exemple de bună practică Mocira, Săsar, Lăpuşel şi Recea. O altă propunere s-a referit la organizarea de întâlniri, în teritoriu, la sediul asociaţiilor, cu conducerea Casei Judeţene de Pensii Maramureş şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Maramureş.
În cadrul şedinţei s-a precizat că la nivelul municipiului Baia Mare sunt în curs de proiectare şi realizare două imobile destinate îngrijirii persoanelor vârstnice. Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş, Ovidiu Morar, a făcut referire la faptul că plata persoanelor cu dizabilităţi se realizează de către această instituţie şi că a fost majorat plafonul pentru obţinerea ajutorului de încălzire la valoarea de 750 lei. La rândul său, subprefectul Alexandru Cosma a solicitat membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Probleme Persoanelor Vârstnice să transmită propuneri cu privire la problemele persoanelor vârstnice, pentru a fi centralizate şi discutate la întâlnirile comitetului care vor avea loc pe parcursul acestui an.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.