Întârzieri semnificative la Lapte şi corn

0
59

Laptele şi cornul nu au ajuns încă la elevii maramureşeni. După patru luni de la începerea şcolii, programul este blocat. Situaţia e similară la nivelul mai multor judeţe din cauză că a intervenit un blocaj în procedura de achiziţii publice. Mai exact, licitaţia s-a blocat la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

Oficialii Consiliului Judeţean Maramureş dau luna martie ca fiind cel mai optimist termen la care laptele şi cornul vor fi distribuite în unităţile de învăţământ. Pentru cele 6 loturi de la nivelul judeţului Maramureş s-au depus mai multe oferte. De exemplu, pentru lotul 2 sunt 2 oferte, pentru lotul 3, 3 oferte, iar pentru lotul 6, 2 oferte.
“S-au deschis ofertele. Urmează să fie afişat câştigătorul pentru fiecare din cele şase loturi. Conform procedurii, după afişarea câştigătorilor, există la dispoziţia firmelor 10 zile pentru a putea face contestaţii. Asta înseamnă că procedura mai durează până când programul să poată începe”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Maramureş, Amalia Babici-Man.
Oficialii din Ministerul Agriculturii încearcă să deblocheze situaţia şi să prevină astfel de probleme pe viitor. În acest context, în şedinţa de Guvern din data de 30 ianuarie 2019, a fost aprobată o Hotărâre care modifică şi completează HG nr. 640/ 2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023, pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018 şi pentru aprobarea procedurii privind colaborarea şi distribuirea de responsabilităţi între consiliile judeţene şi consiliile locale. Modificările vizează delegarea atribuţiilor pentru organizarea licitaţiei, în cazul acestui program, autorităţilor locale.
“Prin această modificare se urmăreşte clarificarea modului de implementare la nivel local a Programului pentru şcoli al României, de către consiliile judeţene şi/sau consiliile locale, precum şi stabilirea unei proceduri de colaborare între aceste autorităţi. Principalele modificări aduse de acest act normativ vizează următoarele: stabilirea autorităţilor competente, respectiv consiliile judeţene şi/sau locale, în concordanţă cu prevederile Legii nr. 55/2018; aprobarea unei proceduri privind colaborarea şi distribuirea de responsabilităţi între consiliile judeţene şi consiliile locale înainte de demararea Programului pentru şcoli al României, în ceea ce priveşte organizarea de proceduri de atribuire a contractelor/acordurilor cadru de furnizare a produselor, conform prevederilor Legii nr. 55/2018; introducerea unor prevederi prin care să se reglementeze posibilitatea aplicării de sancţiuni de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în situaţia în care o autoritate competentă la nivel local prevăzută nu respectă obligaţiile prevăzute în cadrul Programului pentru şcoli al României”, se precizează în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Laptele şi cornul, o promisiune neonorată în Tg. Lăpuş

Primul semestru şcolar (10 sept. 2018 – 1 feb. 2019) s-a încheiat fără ca elevii de la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş să beneficieze de Programul „Laptele şi Cornul”. Astfel, cei 164 de elevi de la învăţământul gimnazial şi primar au fost privaţi de gustarea zilnică şi gratuită la care au dreptul potrivit legii în vigoare. În 12 iulie, Guvernul a aprobat Hotărârea care stabilea bugetul de implementare a Programului „Cornul şi Laptele” pentru anul şcolar 2018-2019, prin care s-a modificat şi completat Hotărârea de Guvern nr. 640/2017. S-a alocat de la bugetul naţional suma de 571.988.000 lei pentru produse de panificaţie, lapte şi produse lactate fără adaos de lapte praf, dar şi pentru fructe şi legume. Programul se adresează unui număr de 2.184.462 preşcolari din grădiniţe şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial. Rămân cu stomacul gol copiii ale căror familii n-au posibilităţi materiale să le pună pacheţele cu mâncare pentru şcoală! (Nick OPRIŞ)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.