Expoziţia „Creasta Cocoşului” la a XVII-a ediţie

0
564

În perioada 1 – 3 februarie a avut loc Expoziţia judeţeană anuală „Creasta Cocoşului”, organizată de Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici «Creasta Cocoşului» din Maramureş. Cu această ocazie, au fost expuse peste 300 exemplare de păsări de curte, iepuri, porumbei ornamentali şi păsări de colivie.

Ediţia din acest an s-a bucurat de un real succes, numărul şi calitatea animalelor şi păsărilor expuse fiind mai mare decât cel de anul trecut. Arbitrul de păsări Marinel Bertalan şi totodată membru al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici «Creasta Cocoşului» a explicat: „Suntem la a XVII-a ediţie, deci expoziţia a devenit o tradiţie în Baia Mare. Anul acesta am crescut faţă de anul trecut, atât ca număr de animale expuse, cât şi din punct de vedere al calităţii lor. De asemenea, am început să ne reorganizăm, după ce am avut un moment mai greu acum câţiva ani, şi treaba merge bine. Membri activi ai asociaţiei suntem 35 de crescători, expozanţi doar 18. Ca număr de animale şi păsări, avem circa 150 păsări de curte, 95 de iepuri, 30 de porumbei ornamentali. Deci am scăzut mult la acest capitol faţă de anii trecuţi. Avem şi păsări de colivie: canari, papagali, păuni şi fazani. Nu lipsesc nici porcuşorii de Guineea. Exponatele au fost arbitrate, au primit punctaj, după care s-a făcut un clasament şi s-au stabilit campionii. Proprietarii stabilesc fiecare dacă vând sau nu exponatele. Toate exemplarele expuse s-au arbitrat pe rase, după care s-a stabilit campionul la fiecare rasă, iar la final, dintre campioni, se stabileşte campionul expoziţiei. Clasele de participare la concurs au fost pentru găini, porumbei şi iepuri. Arbitru la găini am fost eu, la iepuri au fost colegii noştri din Satu Mare, iar la porumbei tot din Satu Mare”.

Rase rare de găini

Printre diversele rase de găini s-au numărat şi unele mai rare, precum «La Fleche», numită şi găina cu coarne şi «Gât golaş de Transilvania». Emil Mircea Maxim este unul dintre puţinii crescători ai unei asemenea rase: „M-am prezentat la expoziţie cu rasa «Gât golaş de Transilvania», singura rasă românească recunoscută şi omologată. Rasa are şapte varietăţi de culoare, eu deţin şase şi sunt prezent cu cinci varietăţi de culoare, însemnând alb, negru, albastru bordurat, roşu, galben şi potârnichiu. Rasa este o găină mixtă, atât de ouă, cât şi de carne. De asemenea, fiind o rasă creată în zona noastră, este şi rustică, rezistentă la boli. În plus, are o carcasă deosebită şi o calitate recunoscută la carne. Chiar la cinci ani, frăgezimea cărnii se păstrează, are o textură fină şi un gust aparte. Standardul de rasă este 2 – 2,5 kg găina şi 3 – 3,5 kg pentru cocoş. Nu sunt greu de crescut, nu sunt sensibile, iar eu fac totul: obţin ouăle, cresc puii. Nu clocesc găinile aşa de mult, dar pentru asta folosesc o altă rasă. Eu prefer să merg pe reproducerea puilor natural, cu ajutorul cloştilor, care este altceva faţă de incubator. Puiul se dezvoltă mai bine, exact ca un copil care creşte cu mama lui naturală. Mă ocup de creşterea găinilor de rasă, la modul mai serios, de circa 12 ani. La competiţii am început să merg din urmă cu patru ani şi sunt campion naţional de rasă aproape la toate concursurile. La mine totul este de vânzare, dar preţul variază în funcţie de exemplar, culoare etc. Dar el este de minimum 100 de lei exemplarul. Exemplarele pe care le-am avut la Competiţia naţională de la Făgăraş le-am dat cu 500 de lei perechea, toate fiind campioane. Am avut acolo patru campioane. Mai pot să vă spun că sunt singurul din ţară, cred, care deţine culorile roşu, galben şi potârnichiu. Cele mai răspândite sunt negru, albastru bordurat şi albe”.

Ofertă bogată la iepuri

Marius Stan – crescător de iepuri din rasa “Uriaş de Transilvania”

Nu au lipsit nici iepurii din rasele „Uriaş German”, „Iepure de Cluj”, „Pestriţ German” sau „Uriaş de Transilvania”. Marius Stan este unul dintre crescătorii cu exemplare campion: „Sunt crescător de iepuri, rasa Uriaş de Transilvania. Am expuse 10 animale, dintre care trei sunt masculi şi şapte sunt femele. Această rasă este creată în special pentru carne. Are un randament la carne între 60 şi 70%. Iepurii ajung la maturitate în jurul vârstei de 8 – 9 luni. Atunci sunt buni deja de reprodus sau pentru a folosi carnea. Nu este foarte greu să-i creşti, nu au nevoie de condiţii speciale, dar trebuie făcută o selecţie foarte bună deoarece încă rasa nu este definitivată. Mai trebuie lucrat la ea. Animalele sunt destul de rezistente la boli, faţă de celelalte rase, mai sensibile. O atenţie trebuie acordată blănii, unde albul trebuie să fie în mod normal imaculat. De asemenea, acum se lucrează din ce în ce mai mult la obţinerea unui negru intens. Cam acesta este trendul între crescătorii acestei rase în momentul de faţă. Dintre exemplarele mele, doi sunt campioni – un mascul şi o femelă. Masculul e foarte lat pe spate, iar capul mare, are o conformaţie bună. La punctaj sunt mai multe criterii luate în considerare: forma corpului, constituţie, poziţie, greutatea – trebuie să fie mai mare de şase kg, blana. Nu în ultimul rând contează sănătatea şi îngrijirea. Un exemplar poate obţine maximum 100 de puncte. Cu unii dintre iepuri am participat şi la Expoziţia europeană din Danemarca, de anul acesta, ce se desfăşoară odată la trei ani, unde am obţinut punctaje bune, cu un maximum de 95,5 puncte. Legat de hrană, trebuie să aibă la discreţie fân sau lucernă. De asemenea, ei mănâncă granule, cereale, în anumite cantităţi. Apa trebuie să fie nelipsită. Au nevoie de multă apă. Era un mit că iepurii nu au nevoie de apă, dar au. Sunt exemplare din această rasă care beau şi 1,5 litri pe zi. Nu trebuie să lipsească din alimentaţie nici legumele suculente. Cât despre verdeaţă, eu nu le dau. În acest fel elimin o serie de factori care produc boli. Eu sunt din Tăuţii – Măgherăuş şi acolo îi cresc. Este un hobby, dar mai pu­ţin o afacere. Am şi vândut, dar nu ştiu dacă mi-am scos până acum cât am investit. Ce am avut pentru vânzare am dat, iar momentan ţin femele pentru reproducţie. Preţurile au fost între 200 şi 350 de lei bucata de iepure matur. Am avut clienţi, am fost căutat, mai ales că particip la expoziţii în ultimii ani, având punctaje destul de bune”.

Preţuri pentru toate buzunarele

Tudor Popan a cumpărat găini din rasa “La Fleche”

Nu au lipsit nici vizitatorii. Unii nu au plecat însă cu mâna goală de la expoziţie, luând cu ei exemplare valoroase: „Am cumpărat o găinuşă şi un cocoş de o rasă mai deosebită, destul de rară în zona noastră, găini «La Fleche», sau găini cu coarne cum li se mai spune. Mi-au atras foarte mult atenţia. Sunt crescător amator şi mare iubitor de animale. Mai ales de păsări. Deţin aproape din fiecare rasă câte puţin, însă nu-s înscris în asociaţie, nu fac afaceri, e strict pasiune”, a precizat Tudor Popan din Sighetu Marmaţiei. „Am cumpărat doi iepuraşi pentru fetiţa mea, aşa de hobby. Am dat 50 de lei pe bucată”, a spus Mihai Marton. Porumbeii au avut preţuri între 25 şi 50 de lei bucata.
La finalul expoziţiei au fost desemnate şi cele mai bune exemplare, la fiecare categorie, după cum urmează:
– păsări de curte – varietatea găini din rasa „Australorp” – un cocoş cu proprietarul Ciprian Pop;
– iepuri – rasa „Uriaş Gri Fier” – un mascul ce aparţine lui Gyula Komives;
– porumbei – rasa „Voltat” – o femelă cu proprietarul Gelu Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.