Protest la Prefectură • Proiectul de buget îi pune în dificultate pe părinții copiilor cu dizabilități

0
99

Părinții copiilor cu dizabilități sunt îngrijorați de modul în care se va face finanțarea serviciilor destinate persoanelor cu nevoi speciale. Asta în contextul în care s-a decis ca plata salariilor asistenților personali, indemnizațiile de creștere a copiilor cu dizabilități și finan­țarea serviciilor de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități să fie trecute în sarcina administrațiilor locale. Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, părinții copiilor cu dizabilități și adulții cu dizabilități au ieșit în fața Palatului Administrativ pentru a protesta. Numărul participanților a fost unul redus, dar ei speră ca vocea lor să se facă auzită la nivel central, deoarece mișcări similare au fost organizate și în alte județe ale țării în cursul zilei de ieri, 8 februarie, în intervalul orar 10-13.
„Suntem părinți ai copiilor cu dizabilități și adulți cu dizabilități. Ne-am organizat la nivel central. La nivel local, adunarea a fost organizată de Asociația Ioana Maria și Asociația «Comunicați cu Noi». Multe alte asociații din Baia Mare și împrejurimi au aderat la ideea noastră și ne susțin. Noi, părinții copiilor cu dizabilități, solicităm Guvernului României modificarea proiectului de buget pentru 2019 și asigurarea cheltuielilor de asistență socială și protec­ție socială de la nivel central. Salariile și indemnizațiilor asistenților personali, cheltuielile destinate copiilor din sistemul de asistență socială și al adulților cu dizabilități nu poate să rămână pe umerii Consiliului Local și al Primăriilor pentru că este extrem de limitat”, a spus Florina Matei, președintele Asociației „Comunicați cu Noi”.
Pe lista solicitărilor mai figurează decontarea terapiilor și a tehnologiilor pentru copiii și adolescenții cu nevoi speciale, dar și înființarea fondului pentru dizabilitate. „Suntem mulți și trebuie să fie cu destinație fixă pentru programele de tranziție și inserție pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Este imposibil să găsești un job ca persoană cu dizabilitate și avem nevoie de susținere centrală”, a adăugat Florina Matei.
Părinții copiilor cu nevoi speciale spun că nu e deloc ușor să te afli într-o astfel de postură. Pe lângă răbdare e nevoie și de mulți bani pentru terapie. „Nu e ușor să fii părinte. E o responsabilitate enormă și pentru un copil tipic. A fi părintele unui copil cu dizabilitate înseamnă să fii de două ori părinte și terapeut în același timp. E imposibil de susținut fără niciun sprijin. De multe ori apelăm la familie, rudenii, la oameni care ne susțin”, a mărturisit Florina Matei.
La rândul său, vicepreședintele Asociației Ioana Maria, Loredana Ivan, a concluzionat că „să fii părinte în general e greu, cu atât mai mult să fii părintele unui copil cu dizabilități. Necesită multă terapie, multă preocupare, dar și multă iubire și răbdare. Îți oferă multă dragoste necondiționată. Și copilul de 10 ani, sănătos îmi oferă iubire, dar Ioana mea are o dragoste nemărginită, o imensitate de bunătate și inocență pe măsură. În ceea ce privește terapiile să respecte drepturile, să ne ajute, nu să ne pună piedici, să prioritezeze drepturile noastre”, a accentuat Loredana Ivan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.