Simpozion pentru fermierii maramureșeni

0
125

O nouă întâlnire a fermierilor maramureșeni cu producătorii de semințe, erbicid și îngrășăminte a avut loc zilele trecute în Baia Mare. Astfel, peste 70 de agricultori au răspuns prezent la simpozionul anual «Împreună spre succes în 2019». La eveniment au participat și reprezentanții instituțiilor din domeniul agricol.
Organizatorul evenimentului, Mirela Vereș, face în fiecare an acest gen de întâlnire între producători și fermieri: „Suntem la o nouă ediție a simpozionului «Împreună spre succes în 2019», pe care-l organizăm de câțiva ani. Tematica este prezentarea hibrizilor de porumb de la firma Maisadour Semences din Fran­ța și erbicid, îngrășăminte foliare, și tot ce este necesar în tehnologia porumbului, de la firma Solarex din Craiova. Ca participare, avem un număr mare de fermieri maramureșeni prezenți. Aceștia au fost interesați, astfel că au dat curs invitației noastre. Întâlnirea o organizăm și în interesul lor, pentru ca ei să poată face o agricultură puțin mai performantă. Dar pentru asta este nevoie ca agricultorii să cunoască produsele și să știe cam ce ar putea să cultive, în func­ție de tipul de sol, de producția pe care acești hibrizi le-o pot oferi”.

Hibrizi de porumb și fertilizanți de ultimă generație

Patrick Lafon, director Maisadour Semences România
Patrick Lafon, director Maisadour Semences România

Producătorii de semin­țe, erbicid și fertilizanți și-au expus produsele cele mai noi în fața fermierilor. Patrick Lafon, director Maisadour Semences România, și-a prezentat produsele și serviciile oferite în acest an pe piața noastră: „De șapte ani colaborăm cu doamna Vereș și suntem prezenți în Maramureș în fiecare an cu noutăți. Noi suntem pe principiul să producem cât mai mult și mai bine. Acum am venit cu câțiva hibrizi noi de porumb, doi hibrizi de floarea – soarelui, de asemenea, avem un serviciu nutri-plus în cadrul căruia am venit aici cu un aparat pentru a analiza mostrele de porumb siloz. Să știți că fermierii sunt interesați de produsele noastre. Firma noastră activează în România de 11 ani și este din ce în ce mai bine așezată pe piață, inclusiv în zona dumneavoastră, deci ne putem lăuda cu un volum semnificativ de vânzări. Cota de piață în zonă este de peste 10% deoarece avem produse profesionale care dau satisfacție”. Prezentă a fost și firma românească Solarex, prin Adriana Ardelean, care a explicat: „Suntem o firmă românească, cu sediul la Craiova, înființată în 1993, și suntem coformulator de pesticide și mai nou, de câțiva ani, producător de fertilizanți foliari. Vă voi prezenta niște fertilizanți. Unul dintre ei este biostimulatorul Aminofeed Super. Îl recomandăm în doză de 1 – 2 litri/hectar.

Adriana Ardelean,  reprezentant Solarex
Adriana Ardelean, reprezentant Solarex

Are în compoziție puțin azot, 60g/litru, aminoacizi, proteine hidrolizate din soia, hormoni de creștere și microelemente. Compusul crește asimilarea minerală, care deja este în sol de la îngrășămintele de bază. Astfel, îi dă plantei forță să absoarbă mult mai bine aceste resurse. De asemenea, creș­te calitatea producției, cantitatea ei, fiind foarte ușor de administrat. Este compatibil cu celelalte tratamente aplicate culturii. De asemenea, Solar Verde este un îngrășământ foliar lichid, solubil în apă, cu 350g de azot, dar și alte microelemente cum ar fi magneziu, cupru, fier, zinc. Odată aplicat, se obține un efect pozitiv asupra creșterii randamentului și calității produselor, cum ar fi proteină mai multă, zaharuri, amidon, gluten la grâu. Nu în ultimul rând, face planta să reziste puțin mai bine contra bolilor, având și cupru în componență, care are efect fungic. Produsul nu este toxic, poluant, coroziv și este foarte ușor de manipulat. Când plantele sunt date cu erbicide, produsul amplifică efectul acestora. Doza recomandată este de 3 – 7 litri la hectar”.

Reprezentanții din domeniul agriculturii, prezenți la eveniment

Virgil Țânțaș, director  executiv Direcția pentru Agricultură Maramureş
Virgil Țânțaș, director executiv Direcția pentru Agricultură Maramureş

La întâlnirea cu fermierii au participat și reprezentanții Direcției pentru Agricultură. Directorul executiv al instituției, Virgil Țânțaș, a precizat: „Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș derulează la această oră niște programe ale Ministerului Agriculturii. Este vorba despre programul tomate, apare acum un nou program de minimis ce va fi pe usturoi. De asemenea, avem programul pe rasele Bazna și Mangalița, care este foarte legat de ceea ce s-a prezentat aici, cultivarea porumbului. Astfel, oportunitatea de a valorifica porumbul este bună pe acest program de minimis. La noi în Maramureș, cu toată tehnologia și cu tot ce facem noi, mai mult de 12 – 14 tone boabe de porumb la hectar, la 15% umiditate, nu putem obține. Deci această producție dacă vrei să o vinzi direct la procesator, intri pe pierdere. Și atunci ce faci ca să-ţi valorifici producția de porumb și alte cereale pe care le mai ai în gospodărie? Intri în programul Bazna – Mangalița”.

Fermierii au avut recolte bune anul trecut

Am stat de vorbă cu câțiva fermieri prezenți la simpozion. Aceștia ne-au împărtășit din experiențele lor de anul trecut și nu numai: „Eu cultiv aproximativ 10 hectare de teren, că sunt mai la început cu această activitate. Anul trecut am pus floarea-soarelui, mălai, lucernă. De asemenea, cresc vaci, porci. Deși pentru mulți anul trecut a fost unul bogat în ploi, în zona noastră, a Ulmeniului la granița cu Sălaj, acestea nu au abundat. La floarea-soarelui am obținut circa 3 tone de semin­țe la hectar, la mălai circa 6,5 – 7 tone de boabe/hectar, dar pe teren neirigat. Față de 2017, când la floarea-soarelui am scos 4 tone, iar la mălai până în 9t/hectar, a fost mai prost anul trecut. Deci ne-a afectat lipsa precipitațiilor abundente. Tehnologia a fost aceeași, folosim semințe profesionale de la Maisadour. Sperăm ca în acest an să fie mai bine, atât din punct de vedere al recoltei, cât și al precipitațiilor”, a spus fermierul Gyula Cadar, din Arduzel. „Anul trecut a fost unul cu producții destul de bune. Lucrăm în jur de 40 de hectare, luate în arendă. O parte din producție am valorificat-o în toamnă, iar restul o valorificăm acum, în perioada de iarnă, că prețurile sunt mai bune. Anul trecut am cultivat grâu, triticale, orz, floarea-soarelui, porumb, cartofi. La porumb am obținut între 6 și 7 tone de boabe stas la hectar. O parte din el l-am predat în Cehu Silvaniei anul trecut, iar ce a rămas îl vindem acum. Deci putem spune că 2018 a fost un an bun. Doar la păioasele de primăvară 2017 a fost mai bun, că anul trecut ele au răsărit în etape și așa au fost producții mai mici. Dar chiar și aici diferența a fost una mică. Avem și o microfermă de porci. După cum arată iarna aceasta, sperăm că va fi un an bun pentru agricultură”, a declarat și Ștefan Silaghi, administrator al unei societăți din Ulmeni. „În 2018, am avut recolte acceptabile. Față de anul precedent, acestea au fost puțin mai bune. Am cultivat porumb și lucernă, în principal, dar am pus și grâu, însă mai puțin. Pe aproximativ 40 de hectare am pus numai porumb. Am obținut 9 – 10 tone boabe la hectar, cu umiditate de 16 – 17%. Recolta am vândut-o la Cehu Silvaniei, la prețuri foarte bune. Semințele folosite sunt de mai multe feluri, atât profesionale, cât și de alte feluri. Depinde foarte mult și de terenul cultivat. Anul acesta nu știm ce va fi, că în agricultură e ca la loterie, poate fi frumoasă la jumătate și apoi să dea un îngheț și s-a dus tot. Mai țin și animale pe care le hrănesc tot din producția obținută”, a conchis Radu Bușeican din Tămaia, comuna Fărcașa. La final, fermierii au împărtășit impresii într-un cadru mai puțin formal.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.