Președintele ANAP în Maramureș

0
84

Bogdan Pușcaș, președintele Autorității Naționale de Achiziții Publice (ANAP), s-a aflat joi, 14 februarie, în județul Maramureș și s-a întâlnit cu primari și reprezentanți ai serviciilor de achiziții publice din cadrul autorităților locale, pentru a dezbate noutățile legislative apărute la sfârșitul anului 2018, în Legea Achizițiilor Publice.

Gabriel Zetea, președintele CJ, a spus: “L-am rugat pe domnul Pușcaș să fie alături de noi și să explice modificările la această lege care este, la fel ca orice lege, perfectibilă, însă nu e cum ne dorim. Apelez la toți cei prezenți să-și expună problemele cu care se confruntă în acest moment. Vom avea, ulterior, întâlniri interministeriale la București, unde vom încerca să ținem cont de toate propunerile, după negocierile cu Comisia Europeană”.
Președintele ANAP, Bogdan Pușcas, a spus că modificările legislative vin să fluidizeze achizițiile de servicii, lucrări sau produse. “Discutăm, azi, despre două lucruri cu influență asupra primarilor sau conducătorilor de instituții deconcentrate și mă refer la Ordonanța 114 art. 75 și instrucțiunea nr. 2, care stabilește ajustarea și revizuirea prețurilor într-o cheie complet nouă. Am regândit lucrurile și o să propunem, în următoarele luni – probabil săptămâna viitoare vor apărea în Monitorul Oficial – trei modele de documentații de servicii, de lucrări și de produse, pe baza cărora să poată fi gestionată individual activitatea de achiziții. Acolo unde lucrurile sunt diferite, unde modelul nu răspunde nevoilor existente, cei care răspund de Legea achizițiilor publice vor avea posibilitatea de a cere control Ex-Ante și astfel vom implementa ceea ce peste tot în Europa există, controlul Ex-Ante voluntar. Practic, acest control nu trebuie să dea nimănui dureri de cap, nu trebuie să fie o sperietoare, ci un ajutor real. Acolo unde este o întrebare care așteaptă răspuns, unde se solicită o părere sau este necesar un act administrativ în care se asumă răspunderea, trebuie să existe varianta de a participa la acest control Ex-Ante. Nu tot ceea ce face o primărie sau un serviciu trebuie să treacă prin acest control Ex-Ante, pentru că există deja multe elemente de rutină, lucruri care se fac bine de zece ani și nu are sens să verificăm de fiecare dată aceste lucruri”, a conchis președintele ANAP, Bodan Pușcaș.
Modificările legislative apărute au un efect benefic, administrațiile publice locale au reușit să demareze mai repede proiecte de infrastructură și să preîntâmpine tergiversarea semnării documentelor.
La întâlnire au participat peste 100 de funcționari, primari și reprezentanți din administrațiile locale din județ, care au pus o serie de întrebări și au prezentat diverse spețe cu care se confruntă în activitatea de achiziții publice. (a.b.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.