Proiectele ANCI-Proema sau cultura ca elevată formă a diplomației

0
67

Există întotdeauna o alternativă la disfuncționările sociale și la stările conflictuale, la reculuri istorice și la crizele felurite ce amenință din timp în timp popoarele, umanitatea și sănătatea planetei. Această alternativă este cultura, e spiritualitatea și înțelepciunea care se țes în timp ca un nimb ce încoronează popoarele, în funcție de specificul lor. Comunicarea statelor prin intermediul valorilor spirituale făurite în lungul istoriei lor are un verificat efect benefic: ea poate imuniza atât individul cât și colectivitățile la orice stare de reactivitate și de criză. Este, prin urmare, o șansă ca popoarele și civilizațiile lumii de azi să intre-n competiție unele cu altele, nu prin performanța rachetelor mai mult sau mai puțin sofisticate și „eficiente”, ci prin valorile lor culturale pe care le-au livrat umanității în lungul secolelor. Dacă privim în istorie, vedem că din tumultul și forța unor imperii de temut odinioară, au dăinuit mai degrabă ideile, filozofia, cărțile scrise, numele de magi, profeți, filosofi, de scriitori și mari artiști.

De aceea, considerăm că orice proiect cultural poate fi privit ca un exercițiu de reînnoire, ca un gest de resetare ce prilejuiește valoare adăugată celor implicați. Astfel de proiecte sau de acorduri de cooperare culturală a inițiat și a semnat recent în Orient, la Cairo, Asociaţia Nord pentru Cooperare şi Integrare (ANCI) din Maramureș, conectând România la un șir de acțiuni ce, dincolo de valența culturală, indică implicit fapte diplomatice. Este fapt de notorietate că reprezentanții Asociației Nord pentru Cooperare și Integrare promovează Ro­­mânia în lume prin valorosul program semnificativ intitulat „România în lume – imagine, cultură, spiritualitate”, derulat în parteneriat cu Ministerul Român al Afacerilor Externe.
În recenta vizită la Cairo reprezentantul ANCI, domnul Alexandru Peterliceanu a semnat două acorduri importante cu organisme politice și culturale de primă importanță, pe de-o parte, pentru România și, pe de altă parte, pentru zona Orientului Mijlociu și cea a Africii. Cele două acorduri de cooperare ale ANCI sunt: Acord de cooperare cu Liga Statelor Arabe cu sediul la Cairo, document ce vizează aria statelor arabe din Orientul Mijlociu şi Africa, în care vor ajunge cărțile publicate de ANCI, se vor organiza expoziții de carte, lansări, conferințe, dezbateri etc. Al doilea document este Protocol de cooperare cu Organizația Uniunii Arabo-Africane, înregistrată la Paris și la Cairo. Ambele acorduri vizează în primul rând cooperarea în domeniul culturii și civilizației, editarea și promovarea de cărți specifice culturii române şi arabo-africane, intercunoașterea și sprijinirea reciprocă în cooperarea culturală: „diseminarea în rândul tineretului arab şi african a civilizaţiei româneşti, şi a civilizaţiilor arabe şi africane în rândul tineretului român”. (Protocol de cooperare)
În cooperare cu binecunoscuta editură Proema, ANCI contribuie de peste 10 ani nu doar la editarea unor importante cărți de cultură română și orientală (peste 30 de titluri în cadrul colecţiei „Biblioteca Arabă”), la diseminarea imaginii României în zona orientală, la intercunoașterea și promovarea valorilor specifice între cele două importante zone ale lumii de azi, și la identificarea de posibilități de cooperare în domeniul economic, comercial, educațional. Așa se face că nume celebre de poeți români (Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Marin So­rescu, Vasile Latiş) au fost traduse în limba arabă și circulă în țările lumii arabe. Și tot astfel, nume importante de: filosofi – Ibn Khaldun, poeți precum Adonis, Mahmud Darwish, Nizar Qabbani, Badr Shaker AS-Sayyab, Mustafa Wahbi Al-Tall etc., de clerici – Ignatius Aphram I Barsoum (Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Antiohiei şi Întregului Est între anii 1933-1957), Papa Tawadros II (Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte), romancieri ca Gibran Khalil, Colette Khouri, toți din Orient, sunt cunoscute prin ANCI- Proema în spațiul culturii române.
Aceste acțiuni și consolidarea tradiţionalelor relații cu statele orientale și oriental-africane ne îndreptăţeşte să credem că statele acestui areal geografic vor susţine candidatura României ca membru cu statut nepermanent în Consiliul de Securitate ONU.
Cultura reprezintă un spațiu de comunicare extrem de complex, de proteic și de generos ce, în privința cooperării interstatale, poate absorbi și alte mesaje din varii domenii – economic, politic, comercial de afaceri etc. De aceea nu ezităm să vedem calea culturii ca fiind cea mai subtilă și elevată formă a diplomației, creând legături între lumi şi inimi.

Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.