Campanie pentru eliminarea mormintelor din beton

0
81

Mormintele din beton de lângă monumentele UNESCO trebuie să dispară. Semnalul de alarmă vine din partea conducerii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş. Specialiş­tii instituţiei de cultură sunt convinşi că nu va fi uşor să îi convingă pe cetăţeni să renunţe la ideile moderne, dar speră că în cele din urmă campania va da roade.

“Apar tot mai multe morminte de beton lângă monumentele UNESCO. Ducem o campanie importantă cu primarii şi cetăţenii să realizeze crucile din lemn şi din beton aşa cum se făcea altădată, să avem cimitire frumoase, nu din betoane şi faianţă. Va trebui să muncim mult, dar până la urmă se va rezolva, pentru că uite, a trebuit să muncim 10 ani cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului să scoatem plasticul din biserică, şi am reuşit. ÎPS Justinian şi PS Iustin au dat în scris să nu mai existe flori din plastic la icoanele din Biserică. Să ai flori de plastic în bisericile de lemn e urât”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, Ioan Marchiş.
Oficialul de la Cultură a mai arătat că pentru dezvoltarea turismului din Maramureş e obligatorie preocuparea pentru monumentele istorice, deoarece acestea fac parte din identitatea culturală a judeţului. “Toţi dorim să fie păstrată identitatea noastră maramureşeană. Sunt optimist pentru că atitudinea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean e pozitivă în ce priveşte promovarea monumentelor istorice, salvarea şi protejarea lor. Pentru a dezvolta turismul trebuie să ne preocupe monumentele, să facem şi educaţie şi să ne ridicăm la standarde europene”, a adăugat Ioan Marchiş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.