La Tg. Lăpuş – campusul şcolar, cu un pas înaintea ministrului Educaţiei

0
65

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei Naţionale, a declarat recent că îşi doreşte extinderea programului „Masă caldă în şcoli” şi le-a cerut primarilor să identifice locuri pentru amplasarea unor cantine în sistem modular în apropierea unităţilor de învăţământ.

Există un proiect-pilot prin care 50 de şcoli din zonele cu cele mai mari probleme sociale beneficiază de o masă caldă. Ministrul a mai spus că, în acest an, în bugetul Ministerului Educaţiei sunt prevăzute 65 de milioane de lei pentru 1.460 de şcoli care nu au grupuri sociale în curte. Ba mai mult, este prevăzută o „sumă importantă” pentru achiziţionarea de rechizite gratuite pentru toţi copiii din mediul rural. Ba şi mai mult, Ecaterina Andronescu declară că în bugetul Ministerului Dezvoltării sunt prevăzuţi bani pentru achiziţionarea a 2.300 de microbuze şcolare, destinate comunităţilor locale. Se mai solicită primarilor ca să convingă profesorii să renunţe la navetă, să stea mai mult cu elevii, ceea ce ar duce la creşterea performanţei şcolare. Toate bune şi frumoase dacă toate aceste promisiuni n-ar rămâne la… nivel de promisiuni ! Să mai amintim de programul „Cornul, laptele şi un fruct”? acesta nici acum când a început semestrul doi nu e implementat. La Tg. Lăpuş toate acestea sunt realitate (director, Mariana Pop, director adjunct, Claudiu Nedea).
Campusul şcolar e în funcţie de mai mulţi ani, are cantină unde sevesc o masă caldă circa 300 de elevi şi profesori pentru o sumă modică, sunt microbuze şcolare, iar profesorii beneficiază de locuinţe în cadrul campusului. Să mai amintim de terenurile de sport, locuri de lectură şi recreere, altfel spus, un campus ca afară ! „Avem o bucătărie dotată cu toate utilităţile necesare şi cu personal calificat care îi de­serveşte pe cei care doresc să ia masa, indiferent dacă sunt elevi ori profesori”- ne spune Mariana Pop, director la Campusul Şcolar. Toate acestea nu erau posibile dacă primarul oraşului, Mitru Leşe, nu se implica direct. Ministerul care a propus crearea campusurilor şcolare pe teritoriul patriei şi-a epuizat repede sumele alocate şi multe construcţii au rămas la jumătate şi s-au degradat din lipsă de fonduri. Astfel, pisica moartă a fost aruncată în curtea primăriilor. La Tg. Lăpuş, Mitru Leşe a găsit fondurile necesare şi a terminat construcţia Campusului Şcolar, care la ora actuală funcţionează la capacitate maximă. Sintagma „Omul potrivit la locul potrivit” se potriveşte de minune şi primarului, dar şi profesorilor din campus.

Nick OPRIŞ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.