Rata locurilor de muncă vacante, în creștere

0
54

Rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,07 puncte procentuale, în trimestrul al IV-lea 2018, comparativ cu același trimestru al anului 2017.
De asemenea, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% (aproape 4.150), la 58.810, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției), exprimat procentual.
În trimestrul IV 2018, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activități de servicii (3,35%), în administrația publică (2,86%), respectiv în sănătate și asisten­ță socială (2%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.900 locuri vacante). La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă.
În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creșteri au fost în transport și depozitare (1.400 locuri vacante), în administrația publică (1.100 locuri vacante), respectiv în informații și comunicații (1.000 locuri vacante).
La polul opus, cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (0,70 puncte procentuale, respectiv 0,600 locuri vacante), respectiv în sănătate și asistența socială (0,40 puncte procentuale, respectiv 1.200 locuri vacante).
În trimestrul IV 2018, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,49%, respectiv 16.000 locuri vacante).
Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat scăderi nesemnificative în rândul lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 și membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,03 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.