Simpozion dedicat comemorării lui George Pop de Băseşti

0
58

Aspecte despre personalitatea lui George Pop de Băseşti au fost prezentate la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, cu două zile înainte de împlinirea a 100 de ani de la trecerea sa în veşnicie. În memoria acestuia a fost organizat un simpozion în care s-au evidenţiat date biografice, dar şi câteva din caracteristicile maramureşeanului, despre care “nu se poate spune nimic negativ”, după cum a concluzionat conf.univ.dr. Florian Roatiş.

În debutul simpozionului, conf. univ. dr. Ştefan Vişovan a amintit reperele importante din viaţa lui George Pop de Băseşti. Astfel, acesta a evidenţiat că marele om politic s-a născut la 1 august 1835 ca fiu al lui Petru Pop din Băseşti şi al Susanei Pop din Turţ. În comuna natală, Băseşti, îşi face studiile primare, iar clasele a V-a şi a VI-a în Baia Mare, clasele a VII-a şi a VIII-a de liceu, precum şi studiile de drept la Oradea. Ajunge să fie recrutat în armată, dar este eliberat în toamna anului 1860, George Pop de Băseşti se angajează cu tot elanul tinereţii în viaţa politică. Va prezida conferinţele naţionale ale P.N.R. din anii 1908, 1909, 1910, arătând că idealul nostru naţional trebuie să fie umanitarismul, civilizaţia, libertatea şi independenţa, iar mijloacele de înfăptuire, solidaritatea şi disciplina. „Nici o luptă naţională, nici un succes politic nu s-au obţinut fără solidaritate şi disciplină”, spunea George Pop de Băseşti.
Pe de altă parte, conf. univ. dr. Florian Roatiş a accentuat că George Pop de Băseşti “a trăit mult, şi totuşi puţin. Mult ca vârstă şi realizări, puţin deoarece nu a avut decât o singură, dar mare satisfacţie: aceea că a văzut realizată Unirea pentru care a luptat atâta. Dacă Vasile Lucaciu a intrat în primul Parlament al României Mari, George Pop de Băseşti nu a avut satisfacţia să-şi vadă recunoscută activitatea şi din partea Bucureştiului. A fost decorat de către regele Ferdinand în 11 decembrie 1918, dar nu a primit până în 1919 când a murit această medalie”. Conf. univ. dr. a mai amintit despre “generozitatea şi bunătatea” marii personalităţi, George Pop de Băseşti, fiind cel care “a iniţiat premii pentru gospodarii harnici din zona Sălajului, pentru învăţătorii din această regiune”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.