Zestrea minerală a Maramureşului, în premieră la Oradea

0
53

La invitaţia conducerii Muzeului Oraşului Oradea, Muzeul Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare va organiza pentru prima oară în acest oraş o expoziţie temporară. Aceasta poartă numele de „Zestrea minerală a Maramureşului”, şi va fi expusă la sediul Muzeului din Cetatea Oradea.
Numărul impresionant de eşantioane minerale cu calităţi estetice deosebite recoltate din minele din jurul oraşului Baia Mare oferă regiunii dreptul de a fi considerată cea mai bogată deţinătoare de flori de mină din România. Astfel, colecţia Muzeului este constituită din peste 17.000 flori de mină exclusiv din zona minieră Baia Mare.
“Patrimoniul muzeal este bine-cunoscut pe plan naţional şi internaţional, datorită organizării de-a lungul timpului a numeroase expoziţii în ţară şi străinătate, mai precis 135 de expoziţii temporare, din care 90 de expoziţii în România şi 45 în importante oraşe europene, din Austria, Franţa, Ungaria, Germania, Olanda, Belgia şi Monaco. Muzeul Judeţean de Mineralogie «Victor Gorduza» Baia Mare, prin valoarea deosebită a patrimoniului muzeal, prin numeroasele piese unicat pe care le deţine, dar şi prin modul de prezentare şi organizare a expoziţiei permanente, s-a impus în cadrul muzeelor din ţară ca o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească, din domeniul ştiinţelor naturii”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare, Ioan Denuţ.
Expoziţia temporară „Zestrea minerală a Maramureşului” va fi expusă în incinta Muzeului Oraşului Oradea şi va fi vernisată joi, 28 februarie 2019, de la ora 13. La vernisaj alături de personalităţi ale vieţii culturale şi sociale locale, va participa şi dl conf. univ. dr. ing. IOAN DENUŢ – directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare. Publicul vizitator va putea, astfel, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa. Vor fi expuse 61 de eşantioane minerale, din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale cu un colorit bogat, cu forme diverse şi estetică deosebită, selectate special pentru această expoziţie, unele dintre acestea expuse pentru prima oară în afara spaţiului muzeal propriu. Comisar de expoziţie: Cociota Anca – muzeograf.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.