Istorie comună – Să ne amintim trecutul

0
51

Consiliul Județean Maramureș, prin Biroul Relații Externe va implementa în perioada 2019-2020, proiectul “Istorie comună – Să ne amintim trecutul, să remodelăm viitorul”. Programul se va derula în parteneriat cu județul Jasz Nagykun Szolnok (Ungaria) și municipalitatea Panevezys (Lituania. Promovarea în parteneriat a acestui proiect a fost aprobată în ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Maramureș.

“Având în vedere că anul acesta se vor împlini 30 de ani de la căderea comunismului, titlul proiectului pe care dorim să îl propunem este Istoria comună – Să ne amintim trecutul, să remodelăm viitorul și are ca obiectiv sensibilizarea tinerei generații cu privire la istoria și valorile comune europene, prin readucerea în memorie a cauzelor și consecințelor regimului comunist totalitar din România, Ungaria și Lituania”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Principalele activități avute în vedere sunt activități educaționale, concursuri, conferințe, seminarii de lucru și vizite organizate pentru rememorarea comunismului și a regimurilor totalitare din România, Lituania și Ungaria, cu accent pe muzeele care prezintă opresiunea comunistă din cele 3 țări. De asemenea, proiectul va avea și o componentă de cercetare, realizată de elevi împreună cu specialiști pentru identificarea locurilor și clădirilor reprezentative pentru perioada comunistă și în special pentru lupta împotriva regimurilor totalitare.
“Considerăm că inițierea proiectului va da o nouă dimensiune colaborării cu regiunile înfrățite, dobândind astfel experi­ență în dezvoltarea de proiecte comune, finanțate din fonduri nerambursabile”, a mai precizat Gabriel Zetea. Pentru implementarea proiectului se dorește obținerea unei finanțări în cadrul programului “Europa pentru cetățeni, componenta 1, Memorie europeană”. Grantul acordat în cadrul programului este de maxim 100.000 euro. Bugetul total estimat se ridică la 103.750 euro din care cofinanțarea Consiliului Județean Maramureș va fi de 2.000 euro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.