500.000 euro pentru construcţia de grădiniţe

0
76

Firmele private şi organizaţiile neguvernamentale vor putea obţine de la stat fonduri nerambursabile de maximum 500.000 euro fiecare pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv, conform unei propuneri de hotărâre de guvern pentru instituirea unei scheme de ajutoare de minimis destul de controversate, Growth.

Ajutoarele ar urma să încurajeze înfiinţarea de grădiniţe cu profil sportiv, iar administratorul schemei va fi Comisia Naţională de Prognoză.
Banii vor putea fi accesaţi de către persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii şi/sau grupuri fiscale, precum şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Ro­mân, federaţiile sau cluburile sportive.
Vor fi excluse de la finanţare firmele din domenii ca pescuitul şi acvacultura, producţia primară de produse agricole, prelucrarea şi comercializarea produselor agricole (în anumite condiţii), precum şi firmele din domeniul cărbunelui sau al transportului rutier de mărfuri.
Ajutorul nerambursabil acordat de stat firmelor beneficiare va fi de maximum 500.000 euro pe întreprindere, şi va acoperi cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.
Intensitatea maximă a ajutorului de minimis acordat va fi de până la 100% din valoarea totală a proiectului finanţat, dar nu mai mult de plafonul maxim de 500.000 euro pe întreprindere. Aceasta înseamnă că firmele beneficiare nu vor fi obligate să vină cu aport propriu la finanţarea cheltuielilor eligibile în limita menţionată.
În schimb, contribuţia proprie a beneficiarului va trebui să acopere diferenţa necesară finalizării şi funcţionării corespunzătoare a proiectului de investiţii.
Beneficiarul va avea obligaţia să facă dovada existenţei surselor de finanţare proprii sau atrase, fără ca acestea să facă obiectul unui ajutor de stat sau de minimis, la momentul depunerii cererii de finanţare.
Plăţile aferente ajutoarelor acordate se vor efectua până cel târziu la 2 ani după finalizarea proiectului.
Bugetul maxim al schemei ar urma să fie de 2,35 miliarde lei (aproximativ 500 milioane euro) defalcate astfel:
• credite de angajament pentru emiterea de acorduri de finanţare pentru perioada 2019-2020
• credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2019-2022.
Schema de ajutor de stat va fi multianuală, derulată până la data de 31 decembrie 2020.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.