Protest la tribunal – până în data de 1 martie • Banderolă albă și suspendarea ședințelor timp de o oră

0
170

Luni, 25 februarie, ora 14.30, la Palatul Justiției din Baia Mare s-a desfășurat Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Maramureș. Ședin­ța a fost convocată în scopul dezbaterii posibilității adoptării unor eventuale forme de protest în raport cu modificările legislative în domeniul justiției.

Adunarea generală a judecătorilor, cu unanimitate de voturi, a decis să adopte ca măsuri de protest, pentru intervalul 26 februarie – 1 martie, purtarea unei banderole albe, în timpul exercitării activității judiciare, și suspendarea ședințelor de judecată programate, timp de o oră. Măsura suspendării se aplică între orele 10-11 și vizează toate cauzele aflate pe rolul acestei instanțe.
De asemenea, Adunarea generală a judecătorilor își însușește declarația de principii formulată de Forumul Judecătorilor din România, comunicată adunărilor generale ale instanțelor și parchetelor din țară, și mandatează organizația să o reprezinte în discuțiile cu autoritățile.
În plus, Adunarea generală solicită factorilor de decizie, respectiv Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției, luarea măsurilor necesare finan­țării sistemului și adoptarea politicilor vizând remedierea deficiențelor la nivelul resurselor umane.

Procurorii maramureșeni solicită abrogarea modificărilor legilor justiției

Luni, 25 februarie, a avut loc Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, convocată prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, în vederea formulării unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, 304/2004 și 317/2004 prin OUG nr. 7/19.02.2019.
Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș a decis următoarele:
• Însușirea în totalitate a punctului de vedere exprimat de Consiliul Superior al Magistraturii – Sec­ția pentru procurori
• Formularea unui punct de vedere și cu privire la toate modificările aduse legilor justiției prin ordonanțe de urgență, în perioada 2018 – 2019, în sensul că aceste modificări au fost adoptate fără să aibă avizul Consiliului Superior al Magistraturii, fără să respecte principiul colaborării loiale între instituțiile statului, modificări care afectează negativ funcționarea sistemului judiciar și, în consecință, se impune abrogarea lor
• Analizarea solicitării Asociației Forumul Judecătorilor din România pentru adoptarea declarației de principiu, cuprinzând 11 revendicări, și exprimarea unui punct de vedere potrivit căruia modificările aduse legilor jus­tiției prin OUG 7/2019 „răspund solicitărilor constante ale magistraților”
• Însușirea „Declarației de principiu” cuprinzând 11 revendicări formulată de Asociația Forumul Judecătorilor din România referitoare la sistemul judiciar
• Delimitarea de punctul de vedere exprimat public de către „Asociația Procurorilor din România”, în data de 25.02.2019, potrivit căruia „Ordonanța nr. 7/2019 cuprinde dispoziții legale care răspund solicitărilor constante ale magistraților”.

Până în 6 martie
Procurorii de pe lângă Judecătoria Baia Mare suspendă activitatea cu publicul

În contextul modificărilor aduse Legilor nr. 303/2004, 304/2004 și 317/2004 prin Ordonanța de Urgență nr. 7/19.02.2019, adoptată de Guvern, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, întruniți în adunarea generală din 25 februarie a.c., au hotărât, în unanimitate, suspendarea activității cu publicul, în perioada 27 februarie – 6 martie 2019.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.