Intervenţie în Parlament a deputatul Duruş (USR) pe tema mistreţilor

0
41

Distrugerile provocate de mistreţi reprezintă o problemă importantă cu care se confruntă mulţi agricultori din Maramureş. În statisticile oficiale privind numărul mistreţilor identificaţi pe fondurile de vânătoare sau a celor vânaţi, lucrurile sunt mai mult decât roz. În Maramureş, cota de vânat stabilită a fi atinsă până în luna mai este de 2800 de mistreţi. Până acum au fost vânaţi peste 2300, conform datelor oficiale.
Dacă pe hârtie totul e ca la carte, în realitate, consecinţele invaziei de mistreţi a lăsat urme adânci în recolta şi profitul gospodarilor. Deputatul USR de Maramureş, Vlad Emanuel Duruş, a dus această problemă a locuitorilor din Maramureş în Parlament. De la tribuna Camerei Deputaţilor, Duruş a cerut explicaţii ministrului Apelor şi Pădurilor pe această temă. După două săptămâni de la citirea interpelării, ministerul nu a dat niciun răspuns.
„Cei care muncesc pământul văd realitatea. Nu pot fi îmbătaţi cu apă rece. Avem în Maramureş mii de hectare de teren agricol nelucrat. Ţăranii nu mai plătesc pentru lucrările anuale în condiţiile în care stăpâni pe aceste terenuri sunt mistreţii. Sunt multe plângeri pe la primării, s-au făcut dosare pentru despăgubiri, dar acestea sunt blocate la Bucureşti. Nu ştiu vreun caz în care cineva să-şi fi primit banii. Ministrul trebuie sa dea nişte explicaţii. Eu nu înţeleg cum cota la vânat este atinsă, dar vorbim de distrugeri istorice. Înseamnă că nu avem un număr corect al mistreţilor, că el este mult mai mare decât a fost raportat. E foarte clar că trebuie aduse modificări legislative, în special pe linia acordării de despăgubiri. Este inadmisibil ca agricultorii să aştepte 4-5 ani până-şi primesc banii”, a spus deputatul Vlad Emanuel Duruş
Întrebările la care trebuie să formuleze răspuns ministerul sunt:
1) Numărul de mistreţi din Maramureş, aşa cum rezultă din evidenţele ITRSV!
2) Fondurile de vântoare din judeţ în care numărul de mistreţi este peste cel prevăzut de lege?
3) Cum explicaţi distrugerile mari produse de mistreţi?
4) Câte dosare pentru despăgubiri aveţi din Maramureş, data celui mai vechi dosar, suma totală solicitată de păgubiţi, câte dosare au fost aprobate şi în câte dintre acestea s-au efectuat plăţi?
5) Câte dintre solicitările venite din Maramureş au fost respinse şi care sunt motivele invocate?

Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.