Festivalul regional al artei populare românești la Strâmtura (Ucraina)

0
76

Duminică, 3 martie 2019, în excelenta organizare a Școlii generale de gradul I-III și a Primăriei din localitatea Strâmtura, raionul Teceu, regiunea Transcarpatia din Ucraina, a avut loc Festivalul regional al artei populare românești. La acest eveniment au participat toate comunitățile românești din dreapta râului Tisa, cu expoziții de mărțișoare tradiționale, în acordurile muzicii populare românești susținute de artiști din Transcarpatia și România.

La invitația guvernatorului Transcarpatiei, Excelența Sa, domnul general Ghenadi Moskal, la manifestare a participat și o delegație a Asociației Culturale „Boema OJT” din Baia Mare, compusă din publiciștii Cristian Mareș, Dan Achim, Mihai Cozma și redactorul șef al ziarului “La nord de Tisa”, prof. Dacian Roman din București. Comunitatea românească participantă s-a bucurat de prezența Excelenței Sale, domnul Anghel Gheorghe, viceconsulul României la Solotvino (Slatina), Ucraina.
Domnul guvernator Ghenadi Moskal, un mare prieten al românilor, a fost informat despre faptul că Asociația Culturală Boema OJT intenționează să comemoreze 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, în cadrul unor ample manifestări culturale, la 15 iunie 2019, ce vor avea ca moment culminant dezvelirea bustului marelui poet la Școala generală din Topcina, raionul Teceu, Ucraina.
În discursul ținut în limba română, Excelența Sa Ghenadi Moskal a reiterat încă o dată importan­ța relațiilor de prietenie româno-ucrainene în perspectiva drumului european pe care s-a înscris încercatul popor ucrainean. Aceste relații sunt importante atât din punctul de vedere al poziției strategice a celor două țări, cât și prin prisma relațiilor istorice și al prezenței unor importante minorități naționale pe teritoriul fiecăreia. În final, guvernatorul Ghenadi Moskal a adresat cele mai calde urări comunității românești de pe teritoriul Ucrainei.
În același timp, Asociația Culturală Boema OJT a adresat o invitație domnului guvernator de a efectua o vizită în Maramureșul românesc. Domnia sa a mulțumit și a promis că va onora invitația, cu proxima ocazie, când timpul îi va permite, iar apoi s-a fotografiat cu delegația noastră.
Festivitățile s-au încheiat în atmosfera cântecelor tradiționale românești, cu gândul că ne vom reîntâlni cu toții, pe 17 martie 2019, la Sărbătoarea Mărțișorului organizată în Biserica Albă, Ucraina.
A consemnat M.C.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.